Beba Dojenje 17. kolovoza 2016.

Koliko dugo i gdje čuvati majčino mlijeko?

izdajanje izdajalica beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vaše mlijeko možete spremiti i koristiti ga kada vam treba. Čuvanje započinje postupkom izdajanja - ručno ili pomoću pumpice (ručne ili električne)

Možda ćete se naći u situaciji da više sati budete odsutni od kuće, pa ne možete dojiti bebu. Na primjer, zato što morate raditi duže, negdje ste otputovali ili jednostavno morate napraviti pauzu u dojenju zbog 'infekcije' u dojkama. Što tada učiniti, a da vašoj bebi ne uskratite majčino mlijeko?

Kako osigurati obrok za bebu?

Vaše mlijeko možete spremiti i koristiti ga kada vam treba. Čuvanje započinje postupkom izdajanja - ručno ili pomoću pumpice (ručne ili električne). Pumpice su odlične, jer se mlijeko izravno sakuplja u sterilnu bočicu koja ide uz pumpicu, pa nema kontaminacije izvana. U takvim bočicama se može sačuvati do obroka.

Savjeti za izdajanje i pohranjivanje majčinog mlijeka

Na kojoj temperaturi čuvati mlijeko?

Majčino mlijeko može se čuvati u sterilnoj, zatvorenoj posudi na temperaturi od 18 do 20 stupnjeva, i to 24 sata. Ako se stavi u hladnjak, može stajati na temperaturi oko četiri-pet stupnjeva do 72 sata. Ukoliko se zamrzne, i to na minus 18 do minus 20 stupnjeva, može se čuvati i do četiri mjeseca.

Sedam zabluda zbog kojih majke odustaju od dojenja

Kako ga podgrijati?

U svakom slučaju, majčino mlijeko možete koristiti samo ako je ispravno čuvano, odnosno zamrznuto. Hladno mlijeko se podgrijava u toploj vodi ili grijaču, dok se ne postigne temperatura pogodna za konzumiranje. Zamrznuto mlijeko treba odmrznuti na sobnoj temperaturi, pa tek onda podgrijati u toploj kupki ili grijaču. Jednom odmrznuto, više se ne zamrzava.

Nikada majčino mlijeko ne podgrijavajte izravno na pećnici ili u mikrovalnoj pećnici.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.