Vaše mlijeko možete spremiti i koristiti ga kada vam treba. Čuvanje započinje postupkom izdajanja - ručno ili pomoću pumpice (ručne ili električne)
Možda ćete se naći u situaciji da više sati budete odsutni od kuće, pa ne možete dojiti bebu. Na primjer, zato što morate raditi duže, negdje ste otputovali ili jednostavno morate napraviti pauzu u dojenju zbog 'infekcije' u dojkama. Što tada učiniti, a da vašoj bebi ne uskratite majčino mlijeko?
Kako osigurati obrok za bebu?
Vaše mlijeko možete spremiti i koristiti ga kada vam treba. Čuvanje započinje postupkom izdajanja - ručno ili pomoću pumpice (ručne ili električne). Pumpice su odlične, jer se mlijeko izravno sakuplja u sterilnu bočicu koja ide uz pumpicu, pa nema kontaminacije izvana. U takvim bočicama se može sačuvati do obroka.
Savjeti za izdajanje i pohranjivanje majčinog mlijeka
Na kojoj temperaturi čuvati mlijeko?
Majčino mlijeko može se čuvati u sterilnoj, zatvorenoj posudi na temperaturi od 18 do 20 stupnjeva, i to 24 sata. Ako se stavi u hladnjak, može stajati na temperaturi oko četiri-pet stupnjeva do 72 sata. Ukoliko se zamrzne, i to na minus 18 do minus 20 stupnjeva, može se čuvati i do četiri mjeseca.
Sedam zabluda zbog kojih majke odustaju od dojenja
Kako ga podgrijati?
U svakom slučaju, majčino mlijeko možete koristiti samo ako je ispravno čuvano, odnosno zamrznuto. Hladno mlijeko se podgrijava u toploj vodi ili grijaču, dok se ne postigne temperatura pogodna za konzumiranje. Zamrznuto mlijeko treba odmrznuti na sobnoj temperaturi, pa tek onda podgrijati u toploj kupki ili grijaču. Jednom odmrznuto, više se ne zamrzava.
Nikada majčino mlijeko ne podgrijavajte izravno na pećnici ili u mikrovalnoj pećnici.