Beba Dojenje 23. siječnja 2018.

Dojiti bebu koju je rodila surogat majka - i to je moguće!

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Samo zato što niste rodili svoje dijete, to ne znači da ne možete uživati u prednostima dojenja. Kim Kardashian svojom nedavnom objavom potaknula je upravo to pitanje - može li žena dojiti dijete ako ga nije rodila?

Kim Kardashian nije prva slavna osoba koja je 'unajmila' surogat majku da nosi njezinu bebu - Sarah Jessica Parker, Tyra Banks, Elizabeth Banks i mnoge druge majke učinile su to prije nje, ali Kim je prva koja je javno dala nagovijestiti da će možda dojiti svoje novorođeno dijete. Ta vijest mnoge je ostavila zbunjenima. Ako Kim nije nosila niti rodila svoje dijete, kako planira dojiti svoju kćer?

trudnica, prijateljice Možda te zanima... Surogat majčinstvo - da ili ne? Trudnoća

Naime, Kim je objavila video u kojem je između ostalog pokazala jastuk za dojenje i elektronički uređaj koji se može koristiti kao evidencija za dojenje. Iako se ne zna je li Kim pokazala pomagala zbog toga jer će ih sama koristiti ili će ih koristiti surogat majka, video je potaknuo raspravu o tome je li uopće moguće dojiti dijete koje je rodila druga žena?

mame, bebe, prijateljice, žene Možda te zanima... Biste li dojili dijete svoje prijateljice? Beba

Kratki odgovor je da - sa strpljenjem i razumnim očekivanjima, dojenje djeteta koje je rodila surogat majka je moguće, a prednosti su i više no korisne, posebno zbog zbližavanja klokan njegom, odnosno kontaktom kože na kožu. No, isto tako, treba razjasniti kako takvo dojenje nije nimalo lako i jednostavno. "Čak i za majku čije je tijelo već pripremljeno, dojenje predstavlja izazov i često zahtjeva puno posla i truda", govori liječnik, dr. Anate Brauer, ginekolog i stručnjak za plodnost. Također, ovo je često i kod mama koje su posvojile dijete.

Dvije mame: Obje doje svoju bebu

Dojenje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Inducirano dojenje uz pomoć hormonalne terapije

Nove mame koje nisu nosile svoje dijete trebaju proći kroz proces induciranog dojenja ili proizvodnje mlijeka iz dojke koje je potaknuti interakcijom nekoliko hormona - oralnim uzimanjem estrogena i progesterona i domperidona kako bi se povećala koncentracija prolaktina. 

beba, hranjenje bočicom Možda te zanima... Savjeti za povezivanje s djetetom hranjenim na bočicu Beba

Drugim riječima, cilj je da tijelo majke 'vjeruje' da je trudno, a to se postiže hormonima. "Mnoge majke koje su u procesu induciranog dojenja često ne mogu proizvesti dovoljne količine mlijeka koje zadovoljavaju sve potrebe novorođene bebe, ali zadovoljavaju one osnovne potrebe", objašnjava dr. Brauer. 

Stoga, dok god se ovaj proces uspješno ponavlja, inducirano dojenje kod žena koje nisu bile trudne je moguće iako dr. Brauer objašnjava kako se radi o nekoliko mjeseci uzimanja hormonalne terapije. "Oko osam tjedana prije rođenja djeteta, majka prestaje uzimati hormone, a nakon prestanka uzimanja hormona kreće inducirano izdajanje, odnosno inducirano dojenje. Cilj tog ranog izdajanja je da se stvore dovoljne količine pohranjenog mlijeka za bebu koja će se roditi", govori dr. Brauer.

umjetne grudi Možda te zanima... Mogu li žene s umjetnim grudima dojiti? Beba

Ipak, ako je zbližavanje s novorođenčetom najveći razlog za inducirano dojenje, dr. Brauer objašnjava kako postoji mnogo drugih načina za zbližavanje osim dojenja. "Postoji puno drugih načina kojima se povezanost između majke i djeteta može učvrstiti, a možda najčešći je klokan njega, odnosno kontakt kože na kožu nakon poroda", govori i dodaje kako je odluka o induciranom dojenju ili bilo kojoj drugoj metodi na kraju krajeva - osobni izbor. 

beba Možda te zanima... Sedam načina zbližavanja s bebom Beba

Što vi mislite o toj temi? Pišite nam u komentarima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.