Beba Mama poslije poroda 12. travnja 2017.

Što je sve bitno za povezivanje roditelja s bebom?

mama tata beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnogi roditelji osjećaju krivnju ako ne 'zavole' svoje dijete pri prvom susretu, ili čak u trudnoći. No, bitno je napomenuti da se pozitivni osjećaji prema djetetu često razvijaju oko dva tjedna nakon poroda, a određeni čimbenici mogu to dodatno usporiti

Kvaliteta rane interakcije između roditelja i djeteta utječe na djetetov socioemocionalni i kognitivni razvoj, na razvoj govora, moždani razvoj, formiranje sigurne privrženosti te djetetovo buduće mentalno zdravlje.

Istraživanja pokazuju da psihološke reakcije žena, ali i muškaraca, nakon poroda, uz simptome traumatskog poroda, utječu na stvaranje veze između roditelja i djeteta. Jedna od tri žene navodi iskustvo traumatskog poroda, dok kod 50 posto žena nakon carskog reza postoje izraženi simptomi stresa.

Također, treba reći da samo 1-3 posto žena ima kriterije za postavljanje dijagnoze posttraumatskog stresnog poremećaja, a upravo kod žena koje su doživjele traumatski porod postoje češći negativni učinci na partnersku vezu i odnos roditelj – dijete.

Iscrpljenost može otežati povezivanje

Na razvoj povezanosti između roditelja i djeteta utječu različiti čimbenici kao što su stil roditeljstva, temperament djeteta i okolinski čimbenici. Ako je dijete teškog temperamenta, jako plačljivo, roditelji teže doživljavaju sâmo roditeljstvo, a tome pridonosi i učestali umor, neispavanost i bezvoljnost. S vremenom se stječe iskustvo o tome što znači koji plač djeteta, ali se i iskusne majke uvelike oslanjaju na metodu pokušaja i pogrešaka. Upravo plakanje dostiže maksimum šest tjedana od poroda i na toj razini se zadržava do djetetova 3. mjeseca života. 

mama, depresija Možda te zanima... Jeste li samo umorni ili je to postporođajna depresija? Beba

Iako se sve više govori o važnosti očeva i cijele obitelji u djetetovu razvoju, još uvijek postoji jako malo istraživanja koja se bave očevima te su se postojeća istraživanja više bavila ispitivanjem privrženosti između beba i njihovih majki. Neželjena trudnoća ponekad ima negativne učinke na razvoj veze između roditelja i djeteta. Osjetljivost majke se pokazala kao značajan čimbenik za razvoj veze između majke i djeteta te za razvoj sigurne privrženosti. 

Kada se javlja ljubav prema djetetu?

Kada govorimo o okolinskim čimbenicima koji su odgovorni za razvoj privrženosti treba napomenuti važnost socijalne podrške koju roditelj ima, a koja utječe na razvoj kvalitetne veze između roditelja i djeteta. Mnogi roditelji često osjećaju krivnju ako ne "zavole" svoje dijete pri prvom susretu, ili čak u trudnoći. No, bitno je napomenuti da se pozitivni osjećaji prema djetetu često razvijaju oko dva tjedna nakon poroda, a kod roditelja čije je dijete odvojeno nakon poroda (npr. smješteno na jedinicu posebne neonatološke skrbi) ili onih koji imaju simptome depresivnosti i/ili anksioznosti, čak i kasnije, oko četiri tjedna nakon poroda.

Dojenje olakšava razvoj pozitivne interakcije između majke i bebe, ali ako žena iz različitih razloga ne može dojiti bebu, preporuča se redoviti kontakt majke i novorođenčeta metodom koža-na-kožu. Bitno je dati si vremena jer je to nova situacija te kvalitetno provoditi vrijeme sa svojim djetetom.

mama beba novorođenče Možda te zanima... Zašto se neke mame ne mogu povezati sa svojom bebom? Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.