Beba Dojenje 28. listopada 2019.

Dojenje blizanaca: 7 savjeta koji će pomoći mami i bebama

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dojenje jedne bebe ponekad je teško, a dojenje blizanaca, koji su dvije različite osobe rođene u isto vrijeme, može biti još kompliciranije. U nastavku teksta donosimo ti 7 savjeta za dojenje

Upravo si rodila dva nova čovjeka i vrijeme je da ih nahraniš. Osnove dojenja ostaju iste bez obzira imaš li blizance ili ne, no više dojenčadi - više pitanja. Na kraju krajeva, žonglirat ćeš s dvije bebe koje će imati različit raspored hranjenja i ako se, poput većine blizanaca, rode prijevremeno, trebat će ti dodatna pomoć.

"Nitko ne zna kako dojiti blizance preko noći", rekla je majka blizanaca i osnivačica Twiniversity-a, Natalie Diaz za Motherly, „zato postavi sebi niske ciljeve. Priprema je ključna - ne samo da imaš odgovarajuće zalihe, već i da imaš dodatne ruke koje će ti pomoći kad započneš i završiš dojenje."

Možda te zanima... Foto: Koji su najbolji položaji za dojenje i kad ih isprobati? Beba

Svaka beba je drugačija, a s dvije bebe dolazi i dvostruko pitanja i zato ti donosimo 7 savjeta za dojenje blizanaca koje je napisala Jada Shapiro, dugogodišnja edukatorica trudnica uz tebe vezane uz porođaj i dojenje, fotografkinja i majka.

1. Počni dojiti brzo nakon poroda

Jedna od najvećih briga za roditelje blizanaca jest imati dovoljno zaliha mlijeka za dvije bebe. Da bi to postigla, tvoje dojke zahtijevaju česte, redovite podražaje da bi napravile pravilnu količinu mlijeka za tvoje bebe. Dakle, ako možeš, započni s dojenjem u roku sat vremena i dopusti blizancima (jednom ili oba) da se doje na dojkama kad god pokazuju znakove gladi. Također imaj na umu da se mnogi blizanci rađaju prijevremeno i stoga im treba više vremena i pomoći da nauče kako pravilno sisati.

Prekrasna fotografija tandemskog dojenja postala je viralni hit

2. Neka oboje budu blizu tebe

Ako možeš, drži svoje blizance blizu sebe. U bolnici probaj da njihovi krevetići budu pored tvojega, a doma ih možeš držati u kolicima za spavanje ili jastuku za spavanje. Tako, kada čuješ njihovo plakanje, možeš odmah reagirati i po potrebi nahraniti.

Dragica Starčević Možda te zanima... Nakon prve noći s blizancima osjećala sam se kao zombi Roditelji

3. Pokušaj ih dojiti oboje

Pokušaj ih dojiti u tandemu, odnosno oboje istovremeno, po jedno na svakoj dojci. Takav način prepolovit će vrijeme dojenja i dati malo više vremena tebi za odmor. Ako ti to ne uspije u početku, nema veze, praksom ćeš stići do savršenstva.

4. Podrška je važna

Nitko ne bi trebao brinuti o novorođenoj bebi posve sam, pogotovo ako su blizanci u pitanju. "Imajte na umu da obično ide jedno dijete na jednog roditelja koji doji. Dojenje dvoje djece za vrijeme dok se oporavljaš od poroda može biti veoma teško." kaže Olivia Bergeron, psihoterapeutkinja. Stoga, ukoliko želiš dojiti oboje, važno je da imaš podršku i pomoć od samoga početka.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

5. Uzmi savjetnicu za dojenje, po mogućnosti onu koja ima iskustvo s blizancima

Podrška stručnjaka doista može donijeti razliku kada je u pitanju hranjenje blizanaca. Savjetnica za dojenje, koja je upućena u dojenje blizanaca, pružit će ti sve potrebne alate za pronalazak odgovarajućeg položaja za dojenje, kako bi ti pomogla da proizvodiš dovoljno mlijeka za obje bebe.

Možda te zanima... Savjetnica za dojenje: Problemi o kojima se rijetko govori Beba

6. Zapamti da je svaka beba drugačija i jedinstvena

Blizanci su dvije različite osobe koji su se slučajno rodile u isto vrijeme. Načini i potrebe za dojenjem tvojih beba zato mogu biti prilično različiti i daj sama sebi dovoljno vremena da se navikneš na svaki od njih.

7. Budi nježna sama sa sobom

Dojenje ne mora biti sve ili ništa. Neće ti od prve uspjeti, a i kada ti uspije pet, šest puta za redom, opet će doći onaj jedan put kada bude bilo potrebno nekoliko puta namjestiti se prije nego sve sjedne na svoje mjesto. Pomoću prakse i fleksibilnosti naučit ćeš što paše tvojim bebama, ali i tebi.

Možda te zanima... Fotografije tandemskog dojenja dokazuju da mame mogu sve Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.