Trudnoća Beba u trbuhu 29. kolovoza 2019.

Zanimljivosti o blizanačkoj trudnoći koje nisi znala

blizanci
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesi li znala da su šanse da rodite jednojajčane blizance 3:1000, a ako si imala dvojajčane blizance, šanse da ih ponovno imaš su oko 1:3000?

Neki izvori navode 75% više blizanačke trudnoće od 1980. godine. Brojni su razlozi pojave višeplodne trudnoće danas, a neki od njih su da mnoge žene odgađaju majčinstvo do kasne reproduktivne dobi te pomoć traže u postupcima medicinski potpomognute oplodnje, a takvi postupci češće rezultiraju višeplodnom trudnoćom.

blizanci, trudnoca Možda te zanima... U 40-ima je veća mogućnost za blizanačku trudnoću Trudnoća

Izdvojili smo nekoliko zanimljivih činjenica o onoj najčešćoj, blizanačkoj trudnoći.

  • Istraživanja pokazuju da 10 do 15% svih jednoplodnih poroda započinju kao višeplodne trudnoće, no često se jedan plod izgubi rano u trudnoći te je taj fenomen poznat kao "sindrom iščezavajućeg blizanca" (engl. vanishing twin syndrome)
  • Šanse da rodite jednojajčane blizance (nastaju oplođenjem jedne jajne stanice jednim spermatozoidom, a neposredno poslije oplodnje dolazi do podjele oplođenog jajeta na dva jednaka dijela) jednake su 3:1000.
  • Ako ste imali dvojajčane blizance (razvijaju se iz dvije jajne stanice od kojih je svaka oplođena drugim spermatozoidom), šanse da ih ponovno imate su oko 1:3000.
  • Više od polovice blizanaca rođeni su prije 37. tjedna. Zato planirajte svoj porodiljni dopust u skladu s tim.
  • Blizanci začeti prirodno (tj. bez liječenja neplodnosti) najčešći su među afro-američkom populacijom, a zatim kod bijelaca, Latinoamerikanaca i Azijata. Također, više žene imaju veće šanse da postanu mame blizanaca.
  • Za većinu žena koje su trudne s blizancima, preporučljivo je dobiti 10 kg do 24. tjedna trudnoće, a u cijeloj trudnoći i 15 do 20 kg. 
  • Dijete koje se razvija bliže otvoru maternice zove se beba A. U 75% slučajeva, glava bebe A okrenuta je prema dolje pri porodu. Beba B može biti okrenuta prema dolje ili okrenuta stražnjicom. 
  • Iako je vaginalni porod obično opcija, vrlo je vjerojatno da ćete roditi carskim rezom ako ste trudni s blizancima.
  • Ponekad je beba A rođena vaginalno, a zatim beba B carskim rezom. To je često slučaj ako je beba B okrenuta stražnjicom ili pokazuje znakove stresa zbog toga što je prošla više kontrakcija maternice.
  • Prosječna porođajna težina blizanaca je svaka oko 2,5 kg, iako jedna beba često teži više od druge. 

Ako očekujete blizance ili ste roditelji blizanaca, pročitajte još neke zanimljive činjenice o njima! 

Možda te zanima... Kako nastaju blizanci i što utječe na višeplodnu trudnoću? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.