Trudnoća Porođaj 18. veljače 2022.

Trudna sam s blizancima: Mogu li roditi vaginalno?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Primalja specijalizirana za višeplodne trudnoće objašnjava sve o vaginalnom porođaju blizanaca

Vjerojatno već znaš da blizanačke trudnoće zbog brojnih razloga obično završavaju porodom putem carskog reza. Ako si sretnica koja očekuje blizance - vjerojatno više razmišljaš o metodi poroda nego druge buduće mame. 

Mnogo žena misli kako se carski rez podrazumijeva s blizancima, ali ustvari - oko 40 posto blizanačkih poroda je vaginalno, a proces je zapravo sličan kao i kod trudnoće s jednim djetetom. 

blizanci Možda te zanima... Zanimljivosti o blizanačkoj trudnoći koje nisi znala Trudnoća

Sandra Bosman, primalja specijalizirana za višeplodne trudnoće objasnila je sve o vaginalnom porođaju blizanaca.

"Moguće je imati vaginalni porođaj s blizancima ako se obje bebe dobro razvijaju te ako ne postoje drugi razlozi za brigu. Međutim, žena ne može imati vaginalni porođaj ako posteljica ili posteljice prekrivaju vrat maternice (placenta praevia) pred kraj trudnoće. Tada je carski rez jedina opcija", objašnjava primalja i dodaje kako u svakom slučaju vrsta blizanačke trudnoće i politika bolnice u kojoj rađaš utječe na to hoćeš li imati vaginalni porod. 

Tvoja šansa za vaginalni porod također ovisi o tome kada započnu trudovi. Za prijevremeno rođene blizance vjerojatnije je da će biti rođeni vaginalnim putem nego za one rođene u terminu. 

Zadivljujuće: Tata pomaže na porodu blizanaca u vodi

Još jedan važan faktor ovisi i o položaju tvojih beba kada trudovi započnu. "Vaginalni porođaj je moguć ako su obje ili barem jedna glavica okrenute prema dolje pa čak i kada je drugi blizanac u stavu zatkom, postoji mogućnost da se okrene i rodi glavicom prema dolje." Međutim, govori primalja, ako je prvi blizanac u stavu zatkom, vrlo vjerojatno će biti potreban porođaj carskim rezom.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Treba imati na umu kako položaj beba u bilo kojem trenutku trudnoće nije definitivan jer čak i u blizanačkoj trudnoći do zadnjeg trenutka ima dovoljno mjesta da se bebe okrenu. "To se vrlo često događa sa drugim blizancem, koji je primjerice mjesecima okrenut na zadak, da bi se tek prije 37. tjedna trudnoće okrenuo na glavu."

Oko dvije trećine porođaja blizanaca carskim rezom je neplanirano. Kako primalja objašnjava, to se obično događa zbog:

  • Jedna ili obje bebe pokazuju znakove uznemirenosti (ubrzani ili jako spori otkucaji srca)
  • Opasnost zbog popuštanja posteljice ili komplikacije pupčane vrpce
  • Trudovi se usporavaju, jako su bolni ili prestaju neočekivano
  • Bebe su prevelike da bi prošle kroz vaginalni kanal
Možda te zanima... Rođene poznate trojke: Nevjerojatan trbuh pokazao koliko je žensko tijelo čudesno Trudnoća

Povremeno se jedna beba može roditi vaginalno, a druga carskim rezom jer počinje pokazivati znakove uznemirenosti. Ipak, to je dosta rijetko i događa se u manje od pet posto blizanačkih porođaja

Iako se donedavno nakon jednog carskog reza ovaj postupak rutinski ponavljao kod svakog sljedećeg poroda, moguće je pripremiti se za vaginalni porođaj nakon carskog reza (VBAC), no primalja ističe kako je teže imati samopouzdanje oko sigurnosti vaginalnog porođaja nakon carskog reza kada je u pitanju porođaj blizanaca. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.