Beba Dohrana 14. veljače 2025.

Istraživanje otkrilo iznenađujući način kako natjerati malu djecu da jedu svoje povrće

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako želiš da tvoje dijete bez problema jede povrće kad naraste, možda bi trebali razmisliti o tome što jedeš u trudnoći. Novo istraživanje sugerira da su mališani skloniji prihvatiti 'zelenjavu' ako su joj bili izloženi dok su još bili u majčinom trbuhu.

Tim znanstvenika s Sveučilišta Durham otkrio je da novorođenčad pozitivno reagira na mirise hrane koju su njihove majke konzumirale tijekom trudnoće. Znanstvenici su analizirali izraze lica trotjednih beba čije su majke tijekom trudnoće redovito konzumirale kelj ili mrkvu.

Rezultati istraživanja su pokazali da su bebe čije su majke konzumirale mrkvu pozitivno reagirale na njen miris, dok su one koje su bile izložene kelju u maternici također pokazale sklonost prema tom mirisu. Ovi podaci upućuju na to da rana izloženost određenim okusima može utjecati na kasnije prehrambene preferencije djeteta, što bi roditeljima moglo olakšati uvođenje zdravog povrća u prehranu mališana.

Mama i dječak, hranjenje Možda te zanima... Najveće pogreške koje roditelji rade kod uvođenja dohrane i što napraviti da dijete zavoli povrće Beba

Profesorica Nadja Reissland, stručnjakinja za fetalna i neonatalna istraživanja, koja je već ranije privukla pažnju medija svojim istraživanjem o utjecaju pušenja na nerođene bebe, bila je vodeći autor ove studije, prenosi Indepedent.

"Naša analiza izraza lica beba sugerira da one reagiraju pozitivnije na mirise hrane koju su njihove majke jele tijekom posljednjih mjeseci trudnoće. To potencijalno znači da bismo mogli potaknuti bebe da bolje prihvate zelene vrste povrća ako ih izložimo tim okusima još dok su u maternici", rekla je profesorica Reissland.

Dodala je kako bebe tijekom dohrane često dobivaju slađe namirnice poput pirea od mrkve, kruške ili banane, ali da bi ranije izlaganje gorčim zelenim povrćem moglo pomoći u razvijanju sklonosti prema njima.

"Ako majka jede gorko, ali zdravo zeleno povrće tijekom trudnoće, to bi moglo pomoći djeci da ga kasnije lakše prihvate i zavole", istaknula je.

Tijekom istraživanja, koje je obuhvatilo 32 bebe iz sjeveroistočne Engleske, znanstvenici su koristili pamučne štapiće natopljene mirisom mrkve ili kelja, ali nisu bebama davali hranu na kušanje jer su bile premlade za izlaganje okusima.

Možda te zanima... Prve kašice za bebe: 13 domaćih recepata za početak dohrane Beba

Analizom videozapisa beba, znanstvenici su usporedili njihove reakcije s onima koje su pokazale još u maternici. Rezultati su pokazali da je učestalost izraza „osmijeha“ porasla, dok se broj „plačljivih“ izraza smanjio kada su bebe osjetile miris hrane koju su poznavale iz maternice.

Koautorica istraživanja dr. Beyza Ustun-Elayan rekla je: "Naša studija pokazuje da fetusi ne samo da mogu osjetiti i razlikovati okuse dok su u maternici, već mogu početi učiti i razvijati sjećanje na određene okuse ako su im često izloženi."

Dodala je kako ovo istraživanje potvrđuje da se prehrambene sklonosti počinju razvijati puno ranije nego što se mislilo – već u majčinom trbuhu. "Ako uvedemo ove okuse rano, možda ćemo moći oblikovati zdravije prehrambene navike djece od samog početka", zaključila je dr. Ustun-Elayan.

Možda te zanima... Ova hrana najvažnija je za razvoj bebina mozga, kažu pedijatri Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.