Špinat na mlijeku ili s maslinovim uljem odličan je izvor folne kiseline i vitamina c. Jelo je to koje mnoge podsjeća na djetinjstvo i vrtićke dane, vrlo je ukusno i jednostavno za pripremu. Špinat na mlijeku mogu jesti i bebe od 6. mjeseca starosti...
Špinat je bogat izvor vitamina C koji jača imunitet i pomaže resorpciju željeza; zatim vitamina A koji održava zdravima kožu i sluznicu, te vitamina B skupine uključujući i folnu kiselinu koja djeluje na stvaranje crvenih krvnih stanica. Uz to što je zdrav, špinat se odlično sljubljuje s raznim namirnicama.
U nastavku ti donosimo jednostavan recept za špinat na mlijeku, koji će se svidjeti i mališanima.
Kada bebe mogu početi jesti špinat?
Špinat se može uvesti u prehranu čim je beba spremna za uzimanje krute hrane, što je obično oko 6. mjeseca života. Ipak, svaka beba se razvija na svoj način. Prijedlozi za pripremu špinata u nastavku služe samo u informativne svrhe i nisu zamjena za profesionalne savjete medicinskog ili zdravstvenog stručnjaka, nutricionista, dijetetičara ili stručnjaka za hranjenje i prehranu djece.
Kako pripremiti špinat za bebe?
Špinat se može kupiti svjež, smrznut ili konzerviran u limenkama. Kada kuhaš svježi špinat za bebe i malu djecu, prvo dobro operi listove.
Savjeti za pripremu špinata za bebe od 6 do 12 mjeseci: Operi, skuhaj i nasjeckaj špinat, a zatim ga dodaj u mekanu hranu koju beba lako uzima, kao što su kašice od žitarica, pire s povrćem ili jogurt. Također možeš umiješati kuhani i mljeveni špinat u jela s jajima, poput fritaje. Kuhani i mljeveni špinat možeš poslužiti i samostalno s malo ulja i nekoliko kapi soka od citrusa, čiji vitamin C pomaže bebinom tijelu da apsorbira željezo iz špinata.
Špinat na mlijeku - recept
Ako beba još ne smije jesti kravlje mlijeko tada na to obrati pažnju i umjesto s mlijekom, špinat kombiniraj s krumpirom i drugim povrćem.
Špinat na mlijeku - sastojci:
- 1000 grama špinata
- 1 žlica suncokretovog ulja
- 1 žlica pšeničnog brašna
- 2 dl mlijeka
- sol
Špinat na mlijeku - priprema:
- Skuhaj špinat u posoljenoj vodi (približno deset minuta).
- Kada je kuhan, ocijedi ga, stavi na dasku za rezanje i usitni ga nožem.
- Napravi zapršku tako da na ulju popržiš brašno dok ne dobije zlatnu boju. Potom polako dolij 1 dl mlijeka uz neprestano miješanje.
- Zatim dodaj špinat i podlijevaj preostalim mlijekom uz neprestano miješanje.
- Posluži toplo.