Beba 17. rujna 2024.

Sezona je naranči i mandarina - kad beba može početi jesti citrusno voće?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Uvođenje nove hrane bebi uvijek je zanimljivo, ali i mamama uvijek stresno. Sad kad se veselimo citrusima, pitamo se kad smijemo bebu upoznati s ovim svima dragim voćem.

Uvođenje nove hrane bebi uvijek je poseban događaj. Dok neke namirnice nudimo bez puno straha i razmišljanja, neke ipak što više odgađamo, da bi beba bila što starija kad prvi put proba tu namirnicu. Smjernice se mijenjaju, kao i sve, pa možeš proučiti i odlučiti koga ćeš slušati. Na primjer, nekoć se savjetovalo da se djetetu neke potencijalno alergene namirnice ponude što kasnije, dok je danas preporučena donja granica ipak daleko niža.

Možda te zanima... Hranjenje dojenčadi pasiranom hranom može loše utjecati na njihov rast i razvoj, stoji u istraživanju Beba

Budući da nam stiže uskoro omiljeno zimsko voće – mandarine, naranče, pa i limuni – sigurno se mnoge mame pitaju mogu li ih ponuditi svojoj bebi. Znamo da je bogato vitaminom C, da pozitivno utječe na imunitet, ali i da pomaže pri apsorpciji željeza. Evo kako to napraviti na siguran način, u idealno vrijeme, ali i kako ih ponuditi.

Kada uvesti agrume u bebinu prehranu

Kao što je činjenica s mnogim namirnicama i mnogim smjernicama, ima ih raznolikih. Tako neke smjernice, na primjer u Španjolskoj, kažu da beba može već sa 6 mjeseci početi jesti agrume. No, mi ćemo vjerovati smjernicama WHO (Svjetske zdravstvene organizacije), koje prate i savjetnice iz Udruge RODA. Prema njima bebe ne bi trebale jesti agrume prije navršenih 12 mjeseci.

Naime, agrumi najčešće ne izazivaju alergijske reakcije, pa je to razlog zbog kojeg neki smatraju da ne treba čekati s uvođenjem u prehranu predugo. No, činjenica je da kod beba citrusno voće može izazvati jak i bolan pelenski osip, zbog svoje kiseline, a to nije nešto s čim se želiš boriti zimi – ili ikad. Isto tako, može se javiti i crvenilo oko usta, a mogu i loše utjecati na refluks kiseline kod beba koje se muče s tim.  

Kako agrume sigurno ponuditi bebama?

Važno je postupno uvoditi agrume i pratiti kakve reakcije izazivaju kod bebe. Ako primijetiš osip, iritaciju ili želučane tegobe, posavjetuj se s pedijatrom prije ponovnog davanja. Ako dijete razvije osip, otekline, povraćanje ili poteškoće s disanjem, odmah, naravno, potraži liječničku pomoć.

Evo nekoliko savjeta u vezi nuđenja agruma djetetu:

  • Prije konzumacije dobro operi koru voća.
  • Biraj i nudi jedan po jedan agrum – samo mandarine ili samo naranče.
  • Uvijek budi uz bebu dok jede.
  • Ovisno o dobi djeteta, natrgaj voće na kriške ili nareži na male komadiće.
  • Obavezno ukloni kožu, opne koje pokrivaju kriške i koštice da izbjegneš opasnost od gušenja.
  • Kao i s drugim hranom, prvih nekoliko puta kad ponudiš agrume, učini to u prijepodnevnim satima, da stigneš reagirati ako se pojave reakcije kroz dan.
  • Ne pretjeruj s količinom citrusa koje daješ bebi. Nekoliko komadića dnevno će biti sasvim u redu.

Ako dijete pokaže da mu se isprva ne sviđaju naranče ili mandarine, pokušaj ih ponovno ponuditi kroz tjedan, dva. A zatim se možeš i zabavljati nuđenjem limuna, grejpa ili limete. Svakako pripremi kameru, jer to su trenutci koje treba zabilježiti.

Prije nego što ponudiš citrusno voće, provjeri izlazi li bebi koji zubić, jer na tom mjestu može imati ranicu u ustima. Ako je tako, može se javiti peckanje ili nelagoda, pa dijete zbog tog može odbiti jesti.

Možda te zanima... Mini jaja: Ovako pripremljena jaja na oko oduševit će klince! Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.