Beba Dohrana 29. travnja 2021.

Najveće pogreške koje roditelji rade kod uvođenja dohrane i što napraviti da dijete zavoli povrće

Mama i dječak, hranjenje
Foto: Thinkstock Mama i sin, hranjenje.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kako da tvoje dijete zavoli povrće i postane pravi mali gurman? Nutricionistica donosi korisne savjete...

Tvoj mališan i dalje odbija jesti bilo što čvrsto ... osim ako to nije kreker? To je prizor koji će prepoznati većina roditelja čija djeca odbijaju hranu i nije iznenađujuće da te navedena situacija potpuno izluđuje. Charlotte Stirling-Reed, dječja nutricionistica i autorica brojnih knjiga otkriva kako naučiti djecu da zavole hranu i posebno povrće. 

U razgovoru za TheSun, Charlotte, koja je i mama četverogodišnjeg Raffija i devetomjesečne Adi, otkrila je najčešće greške koje roditelji čine kada je riječ o prehrani mališana i uvođenju krute hrane. 

Započni s malim obrocima, bez pritisaka!

"Ako vaša beba pokazuje znakove da je spremna za čvrstu hranu, nije dobra ideja zaustaviti se, ako vam u početku ne ide. Bolje je nastaviti jednom kad ste započeli", poručuje Charlotte. 

"Znam da se mnogi roditelji nerviraju ili osjećaju kao im to ne polazi za rukom, pa odlažu to na nekoliko tjedana. Ali zapravo, na kraju bi mogli propustiti svoj priliku. Kada započinjete s čvrstom hranom, započnite s malim komadićima hrane, polaganim obrocima, bez pritisaka. Radite na uklanjanju pritisaka, stresa i tjeskobe. Normalno je da beba na početku odbija hranu. Također, ponekad na početku bebe ne progutaju hranu, što je također sasvim normalno," govori Charlotte. 

Možda te zanima... Mama je kćeri poslužila 'lijenu večeru' i ostala šokirana komentarima na Facebook-u Roditelji

Zajedničko blagovanje je važno

Razumljivo je da želiš podijeliti vrijeme obroka između djece i odraslih u domu, ali Charlotte kaže da bebe žele i moraju naučiti od drugih kako jesti. 

"Bebe moraju naučiti gristi, žvakati i gutati. A način na koji to čine je često promatrajući roditelje i druge ukućane. Dakle, zapravo jesti sa svojom djecom može biti toliko važan dio tog puta odvikavanja i njihova učenja."

Dakle, roditelji često griješe i bebe hrane prije ili nakon zajedničkih obiteljskih obroka.  "Jedno od prvih pitanja koje uvijek postavljam roditeljima jest:‘ jedete li s njima? Ako je odgovor ne, bebe jednostavno neće znati što učiniti s tom hranom", poručuje nutricionistica. 

Uključivanje televizora u pozadini

Ako je tvoja beba nezainteresirana za hranu, potpuno je logično da joj želiš odvratiti pažnju tijekom obroka s TV-om ili iPadom, ali Charlotte tvrdi da će to samo dodatno pogoršati problem.

"Smatram da je jako važno naučiti mališane pravilnom i zdravom odnosu prema hrani; da ju vole i uživaju u hrani i obrocima. Dakle, ako televizor koristimo kao distrakciju, to je zapravo distrakcija od hrane", tvrdi nutricionistica.

"Dakle, ako upalite televizor, ne potičete ih da gledaju što jedu ili kušaju ono što jedu. Zbog toga djeca zapravo nisu toliko zainteresirana za hranu."

dječak brza hrana hamburger Možda te zanima... Istraživanje: Djeca koja jedu fast food postižu lošije rezultate na testovima Školarci

Nudiš alternative

Kad pokušavaš natjerati dijete da nešto pojede, važno je da inzistiraš na tom obroku, bez da mu nudiš brojne alternative. 

Charlotte tvrdi: "Ne nudite alternative. Ako odbiju svu hranu na stolu, ne radi se o tome da ih pitate što žele. To će još više poticati izbirljivo ponašanje. Ako dijete ne želi jesti ono što se mu ponudili, to je sasvim u redu - ne mora to jesti!" Umjesto toga, Charlotte preporučuje da se u svaki obrok uključi neka od njihovih „omiljenih namirnica“. 

Poslužuješ uvijek isto povrće

Ako želiš da tvoja djeca odrastaju uživajući u povrću, Charlotte kaže da je najvažnije upoznati dijete s raznolikošću povrća.

"Iz istraživanja znamo da što više raznolikosti ponudite maloj djeci, veća je vjerojatnost da će je prihvatiti. Dakle, ne radi se o tome da im pružite svu raznolikost odjednom. No s vremenom, kada dijete shvati da postoji puno različitih opcija koje nije prisiljeno jesti, zasigurno će zavoljeti povrće. Važno je i da vi jedete pred njima. To će biti najbolji način da ih potaknete i dopustite im da se upoznaju s povrćem."

Pritisak i stres 

Mnoge se majke uspoređuju s naoko savršenim životima roditelja na društvenim mrežama. Nutricionistica smatra da je jedna od najvećih pogrešaka koje roditelji mogu napraviti jest imati prevelika očekivanja od samih sebe. "Vidim da je dosta roditelja pretjerano zabrinuto oko prehrane njihovih mališana, vrše toliki pritisak na sebe, a to na kraju vrši pritisak na bebu da pojede, što može imati suprotan učinak od onoga što roditelj zapravo želi." 

"Bebe imaju tendenciju razvijati tjeskobu zbog obroka, stoga je važno da roditelji vrijeme obroka učine zabavnima, ugodnijima i mirnijima, iako je to lakše reći nego učiniti", poručuje nutricionistica. 

Možda te zanima... Ova hrana najvažnija je za razvoj bebina mozga, kažu pedijatri Beba

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.