Beba Dohrana 01. srpnja 2024.

Hranjenje dojenčadi pasiranom hranom može loše utjecati na njihov rast i razvoj, stoji u istraživanju

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je hranjenje sa žlicom uredniji i praktičniji način kod dohrane djeteta, stručnjaci tvrde kako bi takav način mogao uzrokovati probleme s težinom kasnije u životu te navode prednosti samostalnog hranjenja

Početak dohrane velika je promjena u djetetovom životu koja zahtijeva puno učenja o hrani i novim okusima. Većina roditelja se sjeća sati provedenih hraneći svoje bebice žlicom ispasirane hrane. No, zamisli kako tvoja beba može sama istraživati hranu i birati što će i kako jesti. Novo istraživanje o prehrani dojenčadi sugerira da dopuštanje bebi da se sama hrani može biti bolje za njihov rast i razvoj.

Prema studiji, uvođenje hrane na način da se dojenčadi omogući da se sama hrane - popularno poznato kao Baby-led weaning (BLW) - osigurava dovoljan unos kalorija za rast i razvoj. Ovom metodom beba jede cijele, nepasirane namirnice umjesto tradicionalnog hranjenja žlicom pasiranih kašastih namirnica, prenosi Dailymail.

Možda te zanima... 5 stvari koje sam naučila kad je beba sama vodila dohranu Beba

Zagovornici ovog pristupa dohrane tvrde da potiče zdrave prehrambene navike jer bebe same jedu i istražuju različite namirnice. Istraživači sa Sveučilišta Colorado proučavali su baby-led weaning kod 70 zdravih, petomjesečnih dojenčadi.

Tijekom studije, roditelji su zapisivali unos hrane kod beba kroz tri dana. Tim je klasificirao dijete kao Baby-led weaning ako je manje od 10 posto njihovih kalorija dolazilo od pasirane hrane. Analiza je pokazala da nije bilo značajne razlike u unosu energije između dvije skupine koje su koristile različite metode uvođenja čvrste hrane.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Baby-led weaning također je bio povezan s većim povećanjem težine prema dobi i težine prema visini u usporedbi s tradicionalno hranjenim dojenčadi, što znači da su imale veće stope rasta. Tim je istaknuo da su mekano voće, kuhano povrće, sir i mali komadići mesa dobra hrana za bebe koje su vođe dohrane jer ih mogu lako primiti rukicama i žvakati. 

Hrana bi trebala biti ponuđena u štapićima veličine bebine šake kako bi se spriječilo gušenje, a važno je ponuditi što raznovrsniju prehranu prilikom uvođenja čvrste hrane dojenčadi.

Autorica studije, dijetetičarka Kinzie Matzeller, rekla je: "Jedna od glavnih zabrinutosti kod baby-led weaninga bila je ta da nije bilo poznato primaju li dovoljnu količinu hranjivih tvari koje su potrebne za rast. Ohrabrujuće je znati da baby-led weaning osigurava adekvatne kalorije za rast. Ovaj način dohrane može biti odličan način za uvođenje različitih namirnica koje beba inače možda ne bi probala. Često je potrebno do 15 izlaganja hrani prije nego što je beba prihvati, stoga je upornost ključna."

Istraživanje je također otkrilo da su majke s višim stupnjem obrazovanja i većim prihodima vjerojatnije koristile baby-led weaning. To bi moglo biti zato što obitelji s više novca lakše mogu priuštiti vrijeme i resurse potrebne za pripremu hrane koja je potrebna za baby-led weaning, navode istraživači.

Njihova buduća istraživanja će ispitati potencijalne nutritivne razlike između metoda uvođenja čvrste hrane. Nalazi su predstavljeni na konferenciji American Society for Nutrition u Chicagu.

Možda te zanima... Zašto je dobro da se dijete za vrijeme hranjenja igra hranom? Beba
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.