Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 27. prosinca 2019.

'Vodene kozice party': Je li sigurno namjerno zaraziti dijete?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Jesi li čula da neki roditelji namjerno izlažu svoju djecu vodenim kozicama kako bi ih što prije preboljeli? Ovakav trend u obliku organiziranih druženja prisutan je vani, ali ni kod nas nekada nije bio neuobičajena pojava. Pitali smo pedijatricu Ivu Palčić koliko je ovo siguran način

Vodene kozice su jedna od najčešćih dječjih zaraznih bolesti koje uzrokuje virus. Kada virus uđe u organizam, potrebno mu je oko osam dana do tri tjedna prije nego se pojave prvi znakovi bolesti. Bolest kreće nespecifično, kao svaka viroza - povišena temperatura i lagano curenje nosa, a već nakon 24 sata počinju izbijati tipične promjene na koži. Crvenilo vrlo brzo u središtu dobije vodenasti mjehurić koji brzo puca i stvara se mala krastica. 

Nekada nije bilo neuobičajeno da su roditelji namjerno izlagali svoju djecu vodenim kozicama kako bi ih što prije preboljeli. S obzirom kako se radi o itekako zaraznom virusu - puno roditelja jednostavno je odlučilo namjerno zaraziti svoje dijete i riješiti se vodenih kozica čim prije.

vodene kozice Možda te zanima... Vodene kozice: simptomi i liječenje Vrtić

Naravno, poznato je i kako vodene kozice mogu biti puno ozbiljnije u tinejdžerskoj i odrasloj dobi pa je prebolijevanje u djetinjstvu i razvijanje imuniteta za sprječavanje kasnijeg dobivanja kozica također bila dodatni poticaj za roditelje. 

Čak su i mame na našem Facebooku nekoliko puta raspravljale o ovoj temi pa su neke od njih napisale kako su kao djeca namjerno bila izlagana vodenim kozicama. "Kad je mama čula da netko ima kozice, išli smo na druženje s njima da se zarazimo. :D Ja se svojih i bratovih ne sjećam, a najmlađi brat se kupao u hipermanganu, sjećam se samo zato što mi je boja vode bila fora. Uglavnom, odbolovali smo to i bez problema i bez trauma, mislim da smo imali između 2 i 3 godine svo troje", podijelila je mama Tina.

Možda te zanima... Kako liječiti vodene kozice i zaštititi odrasle koji ih nisu preboljeli? Vrtić

Međutim, unatoč tome što danas postoji cjepivo protiv vodenih kozica, mnogi roditelji i dalje se pitaju treba li dijete namjerno izložiti virusu, a vani čak postoji trend organiziranih druženja pod nazivom 'Vodene kozice party'. Ideja takvih druženja je okupiti zdravu djecu u domu zaraženog djeteta kako bi se namjerno zarazili.

vodene kozice | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Jesu li takva druženja sigurna ili postoje bolje opcije?

Većina stručnjaka smatra kako ne postoje prednosti u namjernom izlaganju djeteta vodenim kozicama. Iako vodene kozice obično nisu opasne za većinu djece, virus sa sobom može dovesti potencijalni rizik od ozbiljnih komplikacija uključujući upalu pluća, probleme s krvarenjem, encefalitis, bakterijske kožne infekcije, sindrom toksičnog šoka, čak i smrt. 

Pedijatrica Iva Palčić, dr.med. spec. pedijatrijske nefrologije iz Poliklinike za dječje bolesti Helena rekla nam je svoje stručno mišljenje te objasnila zašto ne podržava namjerno izlaganje zdrave djece vodenim kozicama.

"Vodene kozice većina djece preboli u vrtićkoj dobi jer su jako zarazne i zbog toga se često javljaju u epidemijama. Tijek je obično blaži ako dijete oboli u ranom djetinjstvu, no namjerno izlaganje oboljelom djetetu zdrave djece u vidu partyja ne podržavam, jer između ostalog nije humano bolesno dijete izlagati gomili ljudi i djece, naime u liječenju bolesti između ostalog treba i mir i odmor."

Također je kao zaštitu od vodenih kozica spomenula aktivnu imunizaciju koja se provodi u većini europskih zemalja, a kod nas prema želji roditelja. "Njome se postiže zaštita od oboljenja, a ako i dođe do bolesti onda je forma značajno blaža. Stoga se starijoj djeci, a i odraslima koji nisu u ranom djetinjstvu preboljeli vodene kozice, može preporučiti cijepljenje kao dalja preventiva da ne obole od vodenih kozica." 

cijepljenje, cjepivo Možda te zanima... Cijepljenje protiv vodenih kozica Vrtić

Tko se može cijepiti i kada?

  • Cijepe se djeca starija od 12 mjeseci i to samo jednom dozom.
  • Djeca starija od 13 godina trebaju primiti 2 doze u razmaku 6-10 tjedana.
  • Cjepivo protiv vodenih kozica može se primijeniti istovremeno s ostalim cjepivima.

Naravno, deca koja imaju oslabljen imunološki sustav ne smiju se cijepiti, kao ni djeca koja su ikada prije u životu imala alergijsku reakciju na želatinu, antibiotik neomicin ili (za one koji se cijepe u dvije doze) na prethodnu dozu cjepiva protiv vodenih kozica. 

Što se tiče trudnoće, trudnice se ne smiju cijepiti, a ako je žena cijepljena protiv vodenih kozica, trebala bi pričekati tri mjeseca prije nego zatrudni. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.