Trudnoća Trudnica 01. veljače 2016.

Opasnosti vodenih kozica u trudnoći

temperatura trudnica trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Danas su rijetke malformacije ploda, makar infekcija nastupila i u prvih 16 tjedana trudnoće. Suvremeni laboratoriji brzo i pouzdano mogu otkriti postojanje imuniteta putem izolacije antitijela iz krvi trudnice

Virus koji uzrokuje vodene kozice spada u skupinu tzv. herpes-virusa i odgovoran je i za herpes-zoster, izuzetno neugodan oblik infekcije koja se obično javi nakon preboljelih vodenih kozica, starijih ljudi i osoba sa slabijim imunitetom.

"Kako je pojava varicelle najčešća u dječjoj i prije reprodukcijske dobi žene, tijelo stvara trajan i solidan imunitet u obliku anti varicella antitijela, koja na svu sreću i kad se infekcija ponovi u obliku zostera, štite intrauterino plod. Upravo iz tih razloga, rijetke su malformacije ploda makar infekcija nastupila i u prvih 16 tjedana trudnoće", objašnjava ginekolog Erden Radončić

Akutna infekcija u trudnoći u osoba bez stečenog imuniteta može dovesti do tzv. prirođenog (kongenitalnog) varicella-sindroma.

Cjepiva sprječavaju komplikacije

"Onda može doći do ožiljaka po koži, hipoplazija dugih kostiju, izostanka razvoja prstiju te određene abnormalnosti u razvoju mozga i oka. Takvi problemi su danas zaista rijetkost, upravo iz razloga ranijeg prebolijevanja bolesti te suvremenih cjepiva koja uspješno preveniraju navedene komplikacije", kaže ginekolog Radončić. 

Najvažnije informacije o cjepivu protiv vodenih kozica

U slučaju nepreležane primoinfekcije te sigurne izloženosti trudnice, liječenje i prevencija komplikacija svodi se na primjenu hiperimunog gama globulina specifičnog za varicella-zoster (VZIg), koja „pokriva“ oba organizma dok se trajni imunitet ne konsolidira. 

Suvremeni laboratoriji relativno brzo i pouzdano mogu otkriti postojanje imuniteta putem izolacije antitijela iz krvi trudnice, a takav laboratorij obično imaju sve veće klinike za infektivne bolesti. Raspitajte se kod vašeg doktora opće prakse, koji će vam dati i uputnicu.

'Završila sam u bolnici zbog vodenih kozica, a sin ih nije osjetio'

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.