Roditelji Sretna mama 09. prosinca 2015.

'Završila sam u bolnici zbog vodenih kozica, a sin ih nije osjetio'

vodene kozice, bolest
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama Dragana Vlahović prisjeća se iskustva s vodenim kozicama u odrasloj dobi, koje je dobila od svog sina, a pedijatrica Giovana Armano objašnjava koji su simptomi ove zarazne dječje bolesti, kako se liječi i koje su moguće komplikacije

"Prvo sam ja dobila vodene kozice, a onda moj sin. Izbile su nam u razmaku od dva sata. Ardian je tad imao dvije godine, a ja 28", započinje priču mama Dragana Vlahović (31) iz Zagreba. Ardian Hoti uskoro će navršiti pet godina i lakše je prebolio ovu zaraznu bolest od svoje mame. Njemu su kozice izašle za dva dana, a Dragani za četiri, pet dana. Dječak ih je brzo prebolio, bez većih problema, nije imao temperaturu i nije se previše češkao.  

"Inkubacija traje 2 do 3 tjedna i dijete je već onda zarazno, kad još nema nikakvih znakova. Bolest se manifestira prvo osipom pa vodenim papulicama koje pucaju. Brzo se šire, ali su u raznim fazama. Neke su samo crvene, neke vodenaste, a neke već prelaze u krastice. Osip može biti i na sluznicama što je puno neugodnije i duže traje", komentira pedijatrica prim. mr. sc. Giovana Armano ovu, jednu od najzaraznijih dječjih bolesti koja se prenosi kapljičnim putem.

'Dan nakon poroda dobila sam vodene kozice'

Kozice se kasnije pojavile kod mame

Mama Dragana je imala temperaturu 40 i kaže da ju je boljela svaka koščica u tijelu. U 3 ujutro otišla je u Zaraznu bolnicu jer su joj poplavila usta i nikako nije mogla sniziti temperaturu.

"Doktorica mi je rekla da je temperatura previsoka, a imam premalo kozica na tijelu. Dobila sam tablete koje su ih izbacile na površinu", prisjetila se Dragana čiji cijelo lice i trup su bili osipani kad se probudila iduće jutro. "Sin se probudio pokraj mene i rekao: Mama, ružna si! Sad se smijem kad se toga sjetim", kaže.

"Vodene kozice zarazne su i za odrasle koji ih nisu preboljeli. Simptomi su mnogo izraženiji i češće je narušeno opće stanje što ponekad iziskuje i bolničko liječenje", naglašava pedijatrica.

vodene kozice | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dragana kaže da joj je mama rekla da ih nije preboljela, ali je mislila da je zaboravila jer ima dvije sestre i brata pa joj je zvučalo nevjerojatno da se kao dijete nije zarazila od njih.

Pedijatrica Armano rekla nam je da neka djeca mogu imati slabiji oblik kozica pa roditelji niti ne zamijete da su ih imali. Vrlo rijetko događa se da braća ne dobiju vodene kozice, uglavnom se svi zaraze kad pojave u kolektivu ili u obitelji, ali uvijek postoje iznimke. 

Oslabljen imunitet

Mama i sin iz Zagreba namakali su se se u otopini hipermangana. Kad su napokon sve izašle, počele su se sušiti i Dragana kaže da strašno svrbe. Doktorica objašnjava da se hipermangan može stavljati samo u vrlo razrijeđenom obliku na kožu ili se dijete može okupati u blagoj otopini (kada mora biti sasvim svijetlo roze boje).

Kako pomoći djetetu

Nema pravog lijeka, djeluje se samo na simptome. Ako dijete ima temperaturu, daju mu se lijekovi za nju. Svrbež se tretira gelovima i sprejevima, a ako je jako izražen možete dati djetteu antihistaminik (sirup za alergije) koji smanjuje svrbež kože. Svakako nemojte ništa na svoju ruku, savjetujte se s pedijatrom. 

Ardianu je trebalo deset dana da se oporavi, a mama se na posao vratila tek nakon 25 dana! Kaže da se i poslije toga dugo osjećala ispijeno. Od toga su prošle tri godine, a Dragana i dalje primjećuje slab imunitet jer radi s ljudima i vrlo brzo dobije sve viroze.

"Nakon preboljenja vodenih kozica imunitet djeteta, a pogotovo odraslih, izrazito je nizak. Kada dijete ozdravi i vrati se u kolektiv, vjerojatno će vrlo brzo oboljeti i od drugih bolesti", kaže pedijatrica Armano te dodaje da bolesna djeca moraju biti kod kuće i ne bi smjela izlaziti barem 8 do 10 dana. To nije samo zbog mogućnosti širenja zaraze nego i zbog smanjenog imuniteta tijekom bolesti, ali i komplikacija vodenih kozica koje mogu biti razne: od upale pluća i uha pa do vrlo ozbiljnih i opasnih - upale moždanih ovojnica i malog mozga.

Cjepivo

Postoji i cjepivo protiv vodenih kozica to jest varicellae koje stvara imunitet te djeca koja su cijepljena ne oboljevaju. "Mnogi misle da su kozice sasvim bezopasna bolest i da se svakako mogu preboljeti, ali i one se mogu komplicirati i biti ozbiljne i opasne. Kada se dijete cijepi ne može dobiti kozice, a i manje je bolesno u vrtiću ili školi", kaže pedijatrica Armano. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.