03. lipnja 2013.

Vodene kozice

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vodene kozice su zarazna bolest uzrokovana virusom, očituju se izbijanjem mjehurića po koži koji nestaju za desetak dana.

Na pojavu vodenih kozica može se posumnjati kada se primijete mjehurići promjera 2 do 5 mm. Dijete ima umjerenu vrućicu. Potom se, najčešće, osip proširi po cijelom trupu. Nakon 48 sati mjehurići pucaju i na njihovu mjestu nastaju krastice koje otpadaju nakon tjedan dana. Krastice mogu ostaviti okrugao i bjelkast ožiljak koji traje još nekoliko dana. Osip se kod vodenih kozica može javiti u više mahova i ne izbija po nekom redoslijedu.

Vaš će liječnik postaviti dijagnozu nakon pregleda djeteta. Odredit će simptomatsko liječenje što znači nanošenje na kožu antiseptičkoga lijeka kako bi se izbjegla dodatna infekcija koju može izazvati svrbež.

Dijete s vodenim kozicama ne može ići u školu ili vrtić dok potpuno ne ozdravi. Obično, bolest ne ostavlja nikakve posljedice, no mogu se pojaviti bezopasne i prolazne neurološke komplikacije (vrtoglavica).

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.