Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 10. listopada 2014.

Cijepljenje protiv vodenih kozica

cijepljenje, cjepivo
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Cijepljenje protiv vodenih kozica sprječava pojavu bolesti. Većina cijepljene djece neće se zaraziti vodenim kozicama. Cijepe se djeca starija od 12 mjeseci i to samo jednom dozom, dok djeca starija od 13 godina trebaju primiti 2 doze u razmaku 6-10 tjedana

Što su vodene kozice?

Vodene kozice su česta dječja bolest. Obično se javljaju u lakšem obliku, ali mogu se javiti i u težem obliku, naročito u sasvim male djece i u odraslih. Virus vodenih kozica prenosi se s osobe na osobu putem zraka ili preko kontakta s tekućinom iz mjehurića na koži.

Vodene kozice pojavljuju se u obliku mjehurića po čitavom tijelu, praćenih svrbežom, povišenom temperaturom i osjećajem iznemoglosti. U dječjoj dobi upala pluća te mozga i mozgovnih ovojnica uzrokovani virusom vodenih kozica iznimno su rijetki. Smrt nastupa samo u imunokomptomitirane djece.

Ožiljci koji zaostanu na mjestu kozica prolaze za nekoliko tjedana, a trajni ožiljci nastanu samo ako se kozice dodatno inficiraju nekom bakterijom (najčešće streptokokom ili stafilokokom).

Kako cijepiti dijete protiv vodenih kozica?

Cijepljenje protiv vodenih kozica sprječava pojavu bolesti. Većina cijepljene djece neće se zaraziti vodenim kozicama. Ako se takvo dijete i zarazi, kod njega će bolest proteći vrlo blago i puno će se brže oporaviti.

Tko se treba cijepiti i kada?

Cijepe se djeca starija od 12 mjeseci i to samo jednom dozom.

Djeca starija od 13 godina trebaju primiti 2 doze u razmaku 6-10 tjedana.

Cjepivo protiv vodenih kozica može se primijeniti istovremeno s ostalim cjepivima.

Neka djeca ne smiju se cijepiti ili moraju pričekati

Djeca koja su ikada prije u životu imala alergijsku reakciju na želatinu, antibiotik neomicin ili (za one koji se cijepe u dvije doze) na prethodnu dozu cjepiva protiv vodenih kozica ne smiju se cijepiti.

Trudnice se ne smiju cijepiti ovim cjepivom. Žena cijepljena protiv vodenih kozica treba pričekati 3 mjeseca prije nego zatrudni.

Djeca koja imaju oslabljen imunološki sustav ne smiju se cijepiti.

Koje su moguće neželjene rekcije na cjepivo protiv vodenih kozica?

Rizik da će ovo cjepivo uzrokovati teške reakcije izuzetno je mali.

Većina cijepljenih protiv vodenih kozica nema nikakve neželjene reakcije.

Blaže reakcije (koje su i najčešće zabilježene)

  • bolnost, oteklina i crvenilo na mjestu uboda
  • povišena temperatura
  • blagi osip
  • izuzetno rijetka mogućnost zaraze bližnjih (samo kod djece s oslabljenim imunološkim sustavom)

Što ako nastupi alergijska reakcija?

Iako izuzetno rijetka, alergijska reakcija se može dogoditi nekoliko minuta do nekoliko sati nakon primjene cjepiva. Simptomi uključuju teško disanje, promuklost, osip, bljedilo, opću slabost, ubrzan rad srca i vrtoglavicu. Ukoliko primijetite bilo koji od ovih simptoma, odmah se javite liječniku!

Autori teksta: Prof. dr. sc. Milivoj Jovančević, primarijus, spec. pedijatar; prim. dr. med. Denis Mladinić Vulić, spec. pedijatar; prof. dr. sc. Goran Tešović, spec. infektolog

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.