Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 07. travnja 2016.

Vodene kozice: simptomi i liječenje

vodene kozice
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatar Milivoj Jovančević u videoprilogu objašnjava koji su simptomi jedne od najčešćih dječjih zaraznih bolesti - vodenih kozica, koliko dugo traje ova bolest, kako se liječi, u kojim slučajevima može biti opasna te ostaju li ožiljci nakon što bolest prođe

 

"Vodene kozice su jedna od najčešćih dječjih zaraznih bolesti koje uzrokuje virus. Kada virus uđe u organizam, potrebno mu je oko osam dana do tri tjedna prije nego se pojave prvi znakovi bolesti. Bolest kreće nespecifično, kao svaka viroza - povišena temperatura i malo curi nos. Već nakon 24 sata počinju izbijati tipične promjene na koži. Crvenilo vrlo brzo u središtu dobije vodenkasti mjehurić koji brzo puca i stvara se mala krastica", kaže doc. dr. sc. Milivoj Jovančević, spec. pedijatar.

Dijete je zarazno dan-dva prije nego što izbiju kozice te sedam dana dok kozice traju. Nakon toga kreće razdoblje oporavka, kada dijete više nije zarazno i kada se pomalo te krastice otapaju i ispadaju.

"Riječ je o vrlo zaraznoj bolesti i ako uđete u prostoriju u kojoj se nalazi oboljeli, a niste ih preboljeli, imate 98 posto šanse da ćete ih dobiti. Zaštita u obliku cijepljenja postoji već više od 30 godina. Mogu se cijepiti djeca u dobi od godinu dana, a vrlo je važno zaštititi odrasle koji nisu preboljeli vodene kozice. Opasno je ako žena koja je trudna dobije vodene kozice jer je tada plod u velikoj opasnosti", kaže dr. Jovančević i dodaje da se procjenjuje da oko 5 do 10 posto odraslih nije preboljelo vodene kozice koje su u odrasloj dobi vrlo teška i po život opasna bolest.

"Kada kozice krenu, potrebno je snižavati temperaturu, nema izlazaka van, kontrolirati tko ulazi u prostoriju u kojoj boravi oboljeli kako se zaraza ne bi širila, napajati, održavati uobičajenu higijenu kože, redovito prati, ali bez trljanja. Mogu koristiti sredstva za dezinfekciju kože. Ako u mjehurić uđe bakterija koja će izazvati gnojni proces ili upalu, tada može ostati ožiljak", objašnjava pedijatar i kaže da neko vrijeme nakon što bolest prođe ostaju tamne pjegice koje zatim izblijede, ali ne ostaju ožiljci.

Pedijatar savjetuje da u slučaju da dijete ima visoku vrućicu koju ne možete skinuti, ako povraća ili zaglušujuće kašlje te ako primijetite da se neka kozica pojavila na oku ili bjeloočnici, tada se trebate javiti liječniku.

Je li vaše dijete preboljelo vodene kozice i kako ste ih liječili? Uključite se u raspravu na forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.