Trudnoća Planiranje trudnoće 07. listopada 2016.

Djeca muškaraca koji puše imaju tri puta veću šansu za astmu

muškarac pušenje cigareta
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Norveško istraživanje pokazalo je da nikotin oštećuje spermije, pa tako utječe i na djetetove gene

Nikotin oštećuje spermije, pokazalo je novo istraživanje, pa tako utječe i na djetetove gene. Muškarci koji puše od 15. godine povećavaju rizik da će im potomci patiti od astme.

Norveški znanstvenici proučavali su oko 24 00 djece. Uzeli su u obzir trajanje pušenja prije začeća i količinu cigareta na dan

 

Ako samo otac puši, veći je rizik za anomalije kod djeteta

Već je dugo poznato da pušači oba spola imaju smanjenu plodnost. Smatra se da je kod pušača sposobnost začeća skoro 30 posto manja u odnosu na nepušače. Ako žena u trudnoći puši, vjerojatnost da će roditi dijete niže porođajne težine iznosi oko 25 posto, a pušenje u trudnoći doprinosi s 10 posto ukupnoj smrtnosti novorođenčadi.

 

Stvari na koje morate paziti da biste imali zdravu spermu

Iako je žena ta koja će zatrudnjeti, i budući tata mora brinuti o svom zdravlju kada radi na bebi. Nezdrave životne navike mogu loše utjecati na spermu i mogućnost začeća, pa čak dovesti i do spontanog pobačaja. Saznajte što je zabranjeno, a što morate raditi kako biste imali zdravu i kvalitetnu spermu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.