Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 10. studenoga 2019.

Simptomi kod djece koje ne treba ignorirati

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznajte koje simptome kod djeteta nikako ne smijete ignorirati i što oni znače

Mnogi roditelji paničare kada njihovo dijete kihne ili šmrcne i istog trenutka ga vode liječniku. S druge strane, neki ljudi nauče nositi se sa zdravstvenim problemima djeteta i ne pretjerivati oko najmanje boli. Međutim, neke simptome, ipak ne treba ignorirati.

6 stvari koje pedijatri žele da roditelji prestanu raditi

Problemi s vidom

Bebe vam ne mogu reći je li im vid zamućen, ali vi to možete primijetiti, primjerice, primijetit ćete ako je vašem djetetu teško fokusirati određeni objekt. Djeca školske dobi mogu imati teškoće s čitanjem, pa pitajte svog mališana vidi li u školi sve što piše na ploči, jer se često događa da zbog problema s vidom dijete ima probleme u školi, a ono jednostavno ne vidi dobro što učitelj piše i ne može pratiti gradivo.

Klinika Svjetlost Možda te zanima... Kako prepoznati poteškoće s vidom kod djeteta? Vrtić

Visoka temperatura i teška glavobolja

Djeca često imaju povišenu tjelesnu temperaturu uzrokovanu manjim infekcijama i to je najčešće bezazleno stanje koje njihov organizam vrlo lako pobijedi. No, ako se radi o povišenoj temperaturi s glavoboljom, pogotovo ako je ona toliko jaka da dijete jedva drži oči otvorene, odmah posjetite pedijatra.

beba temperatura Možda te zanima... Kako skidati temperaturu i kada otići liječniku? Beba

Bol u trbuhu

Neka djeca imaju osjetljiviji probavni sustav od druge i često će ih boljeti trbuh, uglavnom nakon hrane koja im ne odgovara. Ali, ako primijetite da se dijete žali na bol u donjem desnom dijelu trbuha, povraća, ima proljev i trbuh osjetljiv na dodir, stvari su možda ozbiljne, te obavezno posjetite liječnika.

djevojčica osip bolesno dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ekstremni umor

Ukoliko primijetite da vam je dijete umornije nego inače i nema onu razinu energije na koji ste navikli, nemojte to ignorirati i pripisati nedostatku sna. Uzroka može biti više i na vašem liječniku je da ih istraži. Neki od njih mogu biti anemija, glavobolje ili depresija.

glavobolja, bolesno dijete Možda te zanima... Dugotrajne glavobolje kod djece mogu biti znak teške i opasne bolesti Vrtić

Problemi s disanjem

Astma je sve učestalija bolest među djecom i njena se učestalost s godinama povećava. Kako biste prepoznali simptome, nemojte ignorirati zadihanost djeteta pri fizičkoj aktivnosti, piskajući zvuk pri izdisaju, poteškoće s disanjem ili spor oporavak od respiratorne infekcije.

Oprez! Dijete se može utopiti i 24 sata od boravka u vodi!

Ekstremni osjećaj žeđi

Nakon nekoliko sati trčanja i igre s vršnjacima, dijete će vam biti žedno, naravno, ali ekstremna žeđ je potpuno drugačija. Ukoliko vidite da dijete pije jako puno vode, obavijestite liječnika o tome jer je to prvi simptom dijabetesa.

beba dijabetes Možda te zanima... Dijabetes je sve češći kod djece mlađe od 5 godina, a ovo su simptomi Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.