Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 02. lipnja 2017.

Što učiniti kad dijete neće progutati lijek?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Lijekovi nisu komplicirani za konzumiranje i većina proizvoda za djecu u obliku je sirupa koji ima ugodan okus. Međutim, ponekad dijete odbija popiti lijek

Izlazite iz liječničke ordinacije s podužom listom lijekova koje vaše dijete treba piti. Međutim, kada dođete kući, nastaju problemi. Kako postupiti? Ustvari, lijekovi nisu komplicirani za konzumiranje, jednostavno se gutaju i većina proizvoda za djecu u obliku je sirupa koji ima ugodan okus.

Kada djetetu dajete lijek, važno je da ono zauzme sjedeći položaj, kako lijek ne bi krenuo "pogrešnim putem", a zatim mu stavite pipetu u usta i istisnete tekućinu. Ako nemate pipetu, možete upotrijebiti špricu (bez igle naravno!). Ne preporučujemo da stavljate lijek u bočicu pošto djeca često ne popiju svu tekućinu iz bočice, pa ne možete znati koja je količina lijeka dospjela u organizam.

bolesno dijete bolest sirup Možda te zanima... Svi u kući trebaju imati sirup za kašalj i skidanje temperature Vrtić

 

Dosta nježnosti i upornosti

Kada je dijete staro oko godinu dana, ono svjesno žvače i guta i često nastupa faza odbijanja i protivljenja. Ponekad postaje prava noćna mora natjerati ga da proguta lijek. Sve do djetetove 6-7 godine teško mu je objasniti važnost terapije, pa morate biti vrlo strpljivi i uporni. Nikako vam ne savjetujemo da mu začepite nos i da ga tako natjerate da otvori usta, a to također može biti i opasno ako se dijete uspaniči. Naš savjet je da ne dramatizirate: neka tih dana uzimanje lijeka postane rutina, kao pranje zubi jer će na taj način dijete shvatiti da je to sastavni dio higijene.

Bolje je uz voćni napitak

Može vam pomoći poneko lukavstvo. Što je napitak hladniji, slabije se osjeti njegov okus i lakše se guta. Stavite lijek u sok koji ima jači okus (grožđe, kruška ili jabuka) i dijete neće znati da je lijek pomiješan s napitkom i rado će ga popiti. Ako treba stavite mu nekoliko kapi lijeka u uho, prethodno pipetu zagrijte rukom. I, na kraju, nezaobilazni crtani film - ako je dijete zaokupljeno crtićem manje će se buniti i prije će popiti lijek.

dijete bolesno lijek Možda te zanima... Djetetu nemoj davati sirupe za kašalj bez preporuke liječnika Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.