Beba Zdravlje i njega bebe 13. travnja 2016.

Mjerenje temperature s čela: kad je povišena?

mama beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad osjetite da dijete ima vrućicu, intuitivno ga pokušajte primiriti kako bi se bolje osjećalo. Ovisno o visini tjelesne temperature, postoje dodatne mjere koje se preporučuju poduzeti

Kako temperatura djeteta raste, razumljivo raste i zabrinutost, ali prirodno je da mala djeca učestalije imaju povišenu tjelesnu temperaturu jer se time osnažuje imunološki sustav u borbi protiv raznih infekcija. 

Povišena temperatura - kada i kako je snižavati?

Što činiti kada dijete ima vrućicu?

Tjelesna temperatura prirodno oscilira tijekom dana. Primjerice, tjelesna temperatura djeteta može biti nešto viša navečer nego što je bila ujutro. Kad osjetite da dijete ima vrućicu, intuitivno ga pokušajte primiriti kako bi se bolje osjećalo. Ovisno o visini tjelesne temperature, postoje dodatne mjere koje se preporučuju poduzeti. Odjenite dijete lagano kako previše odjeće i prekrivača ne bi uzrokovalo dodatno podizanje tjelesne temperature, potičite dijete na učestalo uzimanje tekućine te redovito provjeravajte tjelesnu temperaturu.

Lijekovi za temperaturu koje ne smijete davati djeci

Raspon tjelesne temperature za djecu i bebe (mjerenje s čela)

  • Normalna temperatura 35,8 – 36,9 °C
  • Blago povišena temperatura 37,0 – 37,5 °C
  • Lagana vrućica 37,6 – 38,0 °C
  • Umjerena vrućica 38,1 – 38,5 °C
  • Visoka vrućica 38,6 – 39,4 °C
  • Iznimno visoka vrućica 39,5 – 42,0 °C

Nježan i praktičan način mjerenja temperature

Novi Inovativan Thermoval baby toplomjer pruža precizne rezultate mjerenja tempereature s čela u samo 3 sekunde i to bez zvuka. Uređaj ima integriran optički alarm za vrućicu te pohranjuje zadnjih 10 mjerenja. Dodatna pogodnost novog Tehrmoval baby toplomjera je trostruka primjena. Na taj način, osim s čela, Thermoval baby je lako primjeniti i na predmetima s kojih je nužno očitati temperaturu kao što je bočica s mlijekom ili dječja kašica. Učinkovit je kod mjerenja tempereature prostorije ali i dječje kupke. Za ugodno i praktično mjerenje temperature HARTMANN preporuča i ostale proizvode iz Thermoval linije digitalnih toplomjera: Thermoval standard,  Thermoval duo scan, Thermoval rapid, Thermoval kids i Thermoval flex.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.