Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 31. siječnja 2017.

Glavne razlike između gripe i prehlade

infografika gripa prehlada
Foto: missMAMA
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijete se žali na grlobolju, kašlje i ima temperaturu? Je li to gripa ili obična prehlada? Iako je gripa uglavnom neugodnija od prehlade, nije ih uvijek lako razlikovati. Nadamo se da će vam naš pregled simptoma pomoći!

Gripa se obično razvija puno brže od prehlade i praćena je višom temperaturom. Dijete je izrazito iscrpljeno, grozničavo, ima glavobolju i bolove u mišićima, što kod prehlade nije izraženo.

No nemojte olako za bolest svog djeteta zaključiti da se radi samo o prehladi. Važno je zapamtiti da simptomi gripe mogu varirati od djeteta do djeteta i mogu se mijenjati kako bolest napreduje, tako da, ako sumnjate na gripu, nazovite liječnika. Čak će i on možda poslati dijete na dodatne pretrage da bi bio siguran radi li se zaista o gripi.

Neke bakterijske upale, poput streptokokne upale grla ili upale pluća, također mogu podsjećati na gripu ili prehladu. Ako se stanje vašeg djeteta pogoršava, ako teško diše, dugo ima visoku temperaturu, glavobolju, grlobolju ili se čini dezorjentirano - potražite liječničku pomoć.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.