Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 25. veljače 2020.

Roditelji, nema razloga za paniku, pratite službene informacije HZJZ-a

djevojčica pedijatar kašalj
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatrica Giovana Armano naglašava da je najvažnije pratiti vijesti samo iz provjerenih izvora te upute sa službenih stranica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ne 'guglati' i čitati neprovjerene vijesti na Internetu jer se tako širi nepotrebna panika

Da se pojavio prvi zaraženi pacijent potvrdio je premijer Andrej Plenković za 24sata. Pacijent je prethodno boravio u Italiji, kod Milana. 

"Dobili smo rezultate testiranja državljana koji je boravio u Milanu. On pokazuje znakove blaže bolesti, poduzimamo mjere opreza. Koncentrirat ćemo se na kontakte koje je on ostvario. Riječ je o bolesti koja je sličnoj gripi i ne očekuju se veće komplikacije od onih u slučajevima gripe. Za one koji su bili u kontaktu s njim organizirat ćemo karantenu", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Kazao je i kako još nisu poznati nalazi devet radnika iz Italije koji su smješteni u Rijeci. "Ne pokazuju znakove zaraze, osim jednog muškarca koji kašlje već tri tjedna što ne dovodimo u vezu s koronavirusom", rekao je Beroš. 

Više informacija uskoro...

Što ako dijete ima simptome?

"Za sve liječnike vrijede ista pravila i upute koje izdaje Ministarstvo zdravstva. Sada je vrijeme kada je više djece sa simptomima povišene tjelesne temperature, curenja nosa, jer borave u zatvorenim prostorima, vrtićima, shopping centrima, nisu toliko na svježem zraku, pa su sklonija virozama", kaže pedijatrica mr. sc. Giovana Armano i objašnjava da su mjere opreza iste kao i kod gripe i viroze i tijekom zimskih mjeseci:

"Čuvati se infekcija, održavati higijenu, ne provoditi vrijeme u zatvorenim grijanim prostorima poput trgovačkih centara, a što se tiče korone, najvažnije je informirati se samo iz provjerenih izvora, službenih stranica Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ne 'guglati' i čitati neprovjerene vijesti na Internetu jer se tako širi nepotrebna panika".

Naravno liječnik će pomnije pregledati ljude koji su bili na putovanju u Italiji, ali obitelji i djeca koji nisu putovali ili bili u kontaktu s nekim tko je putovao izvan zemlje nemaju razloga za paniku.

"Nema potrebe za maskama, a nema potrebe ni za zatvaranjem vrtića. U 80 posto slučajeva simptomi su isti kao kod gripe i viroza, a ugroženiji su ljudi sa oslabljenim imunitetom, onkološki pacijenti... Budući da se radi o virusnom oboljenju, liječi se kao i sve respiratorne infekcije, a ako dođe do komplikacija, može se liječiti i antibioticima, ali ne možemo govoriti o liječenju prije nego se virus izolira", rekla je pedijatrica Armano.

Možda te zanima... Koronavirus: Kod djece mlađe od 10 godina nema ni jednog smrtnog slučaja Školarci

Zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.