Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 01. veljače 2017.

Kako beta - glukan djeluje na dječji imunitet?

dijete liječnik
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dnevni unos beta – glukana iz kvasca može smanjiti učestalost pojave infekcija gornjih dišnih puteva kod djece za 66 posto, tvrdi skupina irskih znanstvenika

Beta - glukan je prirodni sastojak porijeklom iz stanica kvasca Saccharomyces cerevisiae, a autori istraživanja smatraju kako njegova molekulska struktura ima značajnu ulogu u stanicama imunosnog sustava.

U istraživanju je sudjelovalo 174 djece dobi 12 do 48 mjeseci koja su u posljednjih tri mjeseca imala barem 2 infekcije gornjih dišnih puteva. Djeca su bila raspoređena u tri skupine od kojih su dvije skupine dobivale 35 mg odnosno 75 mg beta – glukana, dok je treća skupina primala placebo. Zašto su djeca najčešće bolesna do treće godine?

Rezultati su pokazali kako su djeca koja su dobivala beta – glukan bila mnogo zdravija tijekom razdoblja istraživanja, u odnosu na placebo skupinu. Tijekom 12 tjedana, koliko je trajalo istraživanje, 85 posto djece u placebo skupini oboljelo je zbog infekcije gornjih dišnih puteva. U odnosu na to, 47 odnosno 32 posto djece koja su dobivala beta – glukan je oboljelo od infekcija – što je značajno manje u odnosu na placebo skupinu. Kada su djeci potrebni dodaci prehrani?

Znanstvenici su zaključili kako uzimanje beta – glukana iz kvasca podržava imunosni sustav i utječe na to da imunosne stanice mnogo učinkovitije i brže obavljaju svoj posao.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.