Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 05. prosinca 2018.

Kad su djetetu potrebni dodaci vitamina i minerala i kako obogatiti prehranu?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist, objasnila je kada su djetetu potrebni dodaci i vitamini te na koje vrste dodataka prehrani roditelji trebaju obratiti pažnju

Pravilna prehrana djece znači da je potrebno osigurati potrebne nutrijente putem raznolike i uravnotežene prehrane, a ponekad je potrebno koristiti dodatke prehrani. Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist, objasnila je u sklopu stručnog skupa "Cjeloviti pristup zdravlju djeteta: prehrana, suplementacija, njega" u zagrebačkoj Makronovi što znači pravilna primjena dodataka prehrani u djece.

Današnja prehrana djece pokazuje da dobivaju sve manje potrebnih nutrijenata, a istodobno dolazi do sve veće primjene dodataka u prehrani pa može doći do nekontroliranog i prekomjernog unosa različitih tvari koje nalazimo u dodacima prehrani za djecu. Stoga je jako važna stručna pomoć pedijatara, farmaceuta i nutricionista.

Prehrambene navike djece u Hrvatskoj

Kako je istaknula Darija Vranešić Bender, prehrambene navike naše djece nisu zadovoljavajuće, tako trećina djece ima probleme s viškom kilograma. U istraživanjima koja su rađena među djecom nižih razreda škole, 33 posto dječaka i 20 posto djevojčica ima probleme s prekomjernom tjelesnom težinom ili pretilošću. Ista istraživanja pokazala su da samo 34 posto djece jede voće i povrće svaki dan, a da 33 posto dječaka i 38 posto djevojčica svakodnevno konzumira slatkiše. Zbog toga djeca imaju nedostatak vitamina i željeza, a novi europski podaci pokazuju da manjak željeza dolazi čak do 11 posto.

Zbog svega toga važno je da dodaci prehrani budu kvalitetni. "Kod dodataka za prehranu kod djece važno je paziti na kvalitetu, ima li šećera i aditiva. Važno je znati doze koje su djeci dopuštene, kako više nema europske legislative koja obvezuje proizvođače da navedu dozu, izuzetno je važno da se roditelji posavjetuju s farmaceutom", naglasila je u svom predavanju Darija Vranešić Bender.

Kad su djetetu potrebni dodaci vitamina i minerala?

  • ako dijete izbjegava ili je alergično na skupinu namirnica - eliminacijske dijete 
  • u razdobljima povećani učestalosti infekcije, prehlada i gripa
  • u slučaju pothranjenosti
  • kod dužih razdoblja bolesti

Vrste pripravaka koje možete ponuditi djetetu

  • vitaminsko-mineralni pripravci (s dodatkom fitokemikalija i/ili ljekovitog bilja)
  • prirodno dodaci prehrani (na bazi algi - spirulina, mladog zelenog ječma, plazmoliziranog kvasca)
  • pripravci na bazi ljekovitog bilja
  • pripravci na bazi pčelinjih proizvoda
  • omega-3 masne kiseline
  • probiotici

"Osnovna misao vodilja s kojom se roditelj treba voditi kod uvođenja pripravaka je optimiziranje prehrane i poticanje prirodnih obrambenih sposobnosti organizma i prevencija prehrambenih propusta", objasnila je Darija Vranešić Bender.

Kod beba i male djece također je vrlo važno paziti na razvoj imunosustava. "Crijevna mikrobiota se po rođenju djeteta počinje značajno mijenjati te dolazi do velike raznolikosti anaerobnih sojeva. Udio bifidobakterija se smanjuje i manje korisne bakterije koloniziraju crijeva te je preporuka nastavak dojenja uz dohranu i/ili korištenje pripravka s dodanim aktivnim bakterijskim kulturama. Između prve i druge godine života, pak, mikrobiota djeteta počinje nalikovati sastavu mikrobiote odraslih osoba. Nakon prve godine, postotak dojene djece je vrlo mali, pa je preporučljivo dodatno obogaćivanje hrane aktivnim probiotičkim kulturama. Kao podršku razvoju zdrave mikrobiote i imunosnog sustava, svakako treba odabrati kvalitetan probiotik", objasnila je Darija Vranešić Bender.

Vitamin D i spirulina - važni za zdravlje djece

Novija istraživanja pokazuje da je vitamin D izuzetno važan, ali i da je pomalo zanemaren. Propisuje se dojenčadi i maloj djeci za zdravlje kosti, međutim nakon prve godine života preporučuje se djeci koja su u rizičnoj skupini: nedovoljna izloženost suncu, debljina, kronične gastrointestinalne bolesti, bolesti jetre i bubrega i kod uporabe nekih lijekova.

Jedan od prirodnih dodataka je i spirulina - modrozelena mikroalga koja spada među najstarije biljne organizme na Zemlji. Vrijedan je izvor vitamina B1 i B2, željeza i bakra, a u manjim količinama opskrbljuje organizam i vitaminom  B5, B6, folatom, magnezijem, kalijem i manganom. Od pigmenata prisutnih u ovoj  zanimljivoj algi svakako valja izdvojiti sadržaj beta –karotena zbog čega spirulina osigurava i vitamin A te plavo-ljubičasti pigment fikocijanin. Zahvaljujući  svemu navedenom spirulina se odlično uklapa u prehranu vegetarijanaca i vegana, ali i djece i odraslih sklonih anemijama

Osim u svrhu jačanja imunosnog sustava i pomoći tijekom razdoblja respiratornih infekcija, za dodacima prehrani poseže se i kod problema konstipacije kod djece.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.