Beba Dohrana 26. rujna 2016.

10 zlatnih pravila za sigurnost kod pripreme hrane za bebe

dohrana, beba, mama, kašice
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Budite oprezni kod pripreme hrane za dojenčad kako biste spriječili zarazne bolesti

 

  1. Uvijek perite ruke neposredno prije pripreme hrane za dojenčad. Imajte na umu da se bakterije lako prenose!

  2. Držite vaše kuhinjske potrepštine čistima. Prilikom pripreme mesa koristite dvije kuhinjske daske – jednu za sirovo meso i drugu za ostale namirnice. Kada čistite daske perite ih pod vrućom tekućom vodom i osušite na zraku.

  3. Toplu hranu koju namjeravate spremiti u hladnjak ne držite dugo na sobnoj temperaturi. Najbolje je odmah je spremiti u posudu prikladnu za hladnjak ili zamrzivač i ohladiti na željenu temperaturu.

  4. Stražnji dio hladnjaka je najhladnije mjesto u hladnjaku te je uputno hranu za dojenčad spremati na to mjesto. Bočice u kojima pohranjujete izdojeno mlijeko nemojte držati u vratima hladnjaka jer je to najtoplije mjesto u hladnjaku.

  5. Kada podgrijavate hranu, pripazite da postignete vrenje i potom pustite da se ohladi na temperaturu pogodnu za hranjenje. Sve vrste namirnica sadrže izvjesnu količinu bakterija, a najveći dio bakterija može se ubiti postizanjem točke vrelišta.

  6. Nikada nemojte dva puta podgrijavati isto jelo.

  7. Kada odmrzavate hranu, nemojte je ostavljati na sobnoj temperaturi. Bakterije „vole“ sobnu temperaturu! Dva su sigurna načina za odmrzavanje: ili u hladnjaku ili u mikrovalnoj pećnici.

  8. Pripremljeno dojenačko mlijeko nemojte čuvati više od 24 sata. Ako ste bočicu koristili za hranjenje, nakon sat vremena bacite ostatak dojenačkog mlijeka.

  9. Kada izlazite, nosite vodu i dojenačko mlijeko u prahu zasebno.

  10. Kada pripremate meso ili ribu, pazite da ih dovoljno dugo kuhate.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.