Trudnoća Trudnica 01. travnja 2017.

Je li opasno u trudnoći jesti bljušt ili kuke?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist, odgovara zabrinutoj budućoj mami smije li u trudnoći jesti bljušt ili kuke, trajnu biljku koja raste u svim dijelovima Hrvatske i bere se u proljeće, a priprema se poput šparoga

Trudna sam 16 tjedana i pojela sam nešto za što su me uvjerili da su "divlje šparoge" i da su jako zdrave. Rekli su mi da je to odlična namirnica, pogotovo za trudnice. Povjerovala sam i jela zajedno s njima. Kasnije sam surfala internetom i utvrdila da to što sam jela nisu divlje šparoge već biljka bljušt (još ju zovu "kuke"). Inače, jestive mlade izdanke ljudi često zamjene sa šparogama, ali da trudnice ne bi trebale to jesti! Zanima me može li bebi naštetiti bljušt i je li istina da ga trudnice ne smiju jesti. 

Bljušt ili kuke ne bi trebale imati štetno djelovanje na trudnice jer su izdanci te biljke koji se jedu bezopasni. Plod je otrovan, ali ga sada nema i nema straha od štetnog djelovanja. Međutim, preporuka je da tijekom trudnoće ne jedete namirnice koje su nepoznatog porijekla i ne podliježu nikakvim kontrolama (kao što je slučaj s kukama). 

trudnica trudnoća prehrana Možda te zanima... Što se svakako mora nalaziti na jelovniku trudnice? Trudnoća

Dakle, ako želite biti sasvim sigurni da nema rizika od trovanja i unosa nepoželjnih tvari držite se provjerenih namirnica.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.