Vrtić Prehrana djeteta 17. svibnja 2017.

Top pet namirnica za bolju probavu

suhe šljive probava
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zatvor i usporena probava muči velik broj djece, a konzumacija određenih namirnica vrlo često može uspješno riješiti taj problem. Donosimo vam popis namirnica koje se tradicijski, iskustveno i klinički dokazano vezuju za prevenciju i rješavanje zatvora

Probiotici

probiotici jogurt dijete | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Jedinstven utjecaj probiotika na aktivnost korisnih bakterija koje koloniziraju debelo crijevo smatra se njihovim ključnim djelovanjem na zdravlje. Blagodati redovitog unosa probiotika obuhvaćaju povoljan učinak na probavni i imunološki sustav, posebice poboljšan integritet crijevne mukoze, smanjenu incidenciju i trajanje crijevnih infekcija te utjecaj na alergijski odgovor. Određeni probiotički sojevi istraženi su u brojnim znanstvenim istraživanjima, primjerice kod prevencije i ublažavanja nuspojava izazvanih terapijom antibioticima, putničkih proljeva, te utjecaja na regulaciju probave.

djevojčica čokolada Možda te zanima... Što kad dijete ima zatvor? Vrtić

Bakterije mliječne kiseline koje se koriste kao dodaci prehrani ili ih nalazimo u prehrambenim proizvodima, nevirulentni su i netoksični mikroorganizmi. Mnogi sojevi bifidobakterija i laktobacila tradicionalno se koriste u proizvodnji hrane desetljećima i smatraju se sigurnima za djecu.

Suhe šljive

Suhe šljive sadrže brojne važne nutrijente uključujući kalij, magnezij i bor te imaju visoku antioksidativnu aktivnost zbog čega se i vjeruje da imaju tako povoljan učinak na zdravlje. Ovaj plod u žarištu je znanstvenih istraživanja zbog svog jedinstvenog sadržaja fitonutrijenata, posebice neoklorogenske i klorogenske kiseline. Ove tvari, porijeklom iz šljiva, klasificiraju se kao fenoli, a njihova antioksidativna svojstva dobro su dokumentirana.

Dodatak pet suhih šljiva dnevnoj prehrani najčešće je dovoljan za sprječavanje zatvora. Suhe šljive sadrže čak tri sastojka koja pridonose pravilnoj probavi. Sadrže visok udio netopljivih prehrambenih vlakana, koja su vjerojatno "ključ" prevencije konstipacije. Nadalje, suhe šljive sadrže sorbitol, prirodni šećer koji također ima sposobnost upijanja vode i tako pomaže u otklanjanju konstipacije. Treći važan sastojak suhih šljiva je dihidroksifenil-isatin, tvar koja potiče kontrakciju crijeva, a ovaj proces esencijalan je za redovito pražnjenje crijeva.  

Možda te zanima... 11 namirnica koje pomažu kod neredovite stolice Vrtić

Zob

zob prehrana | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Ova nevjerojatna namirnica također pomaže u prevenciji pretilosti, dijabetesa i bolesti srca i krvnih žila. Tijekom prolaska kroz probavni sustav, vlakna iz zobi tvore gel s vodenom komponentom, te tako povećavaju volumen crijevnog sadržaja i olakšavaju prolaz fecesa kroz probavni sustav. Tako se održava zdravlje probavnog sustava, a time i zdravlje čitavog organizma. Specifično vlakno iz zobi – beta-glukan – ima iznimno povoljno djelovanje na imunitet jer utječe na funkciju neutrofila, važnih stanica imunološkog sustava.

Poput mnogih drugih žitarica, i zob se podvrgava procesima prerade, odnosno ljuštenja. No tim se procesom ne gubi ovojnica i klica te je stoga i prerađena zob bogat izvor neprobavljivih vlakana i drugih nutrijenata. Također, dobar je izvor bjelančevina i vitamina B skupine te dobar izvor fosfora i magnezija koji je važan za redovitu probavu.  

Vlakna

Unatoč brojnim kliničkim, patofiziološkim i epidemiološkim studijama uzrok kronične konstipacije u djece još uvijek nije jasan. Eksperimentalne studije su istraživale hipotezu o prehrambenim vlaknima u patofiziologiji kronične konstipacije te su utvrdile da što je veći dnevni unos vlakana to je kraće vrijeme prolaska kroz debelo crijevo i to je veći volumen i sadržaj vode u stolici. 

Prehrambena vlakna imaju važne zdravstvene pogodnosti u djetinjstvu, osobito kada je u pitanju promicanje normalne defekacije. Prehrambena vlakna se općenito preporučuju kao terapija prvog izbora za pacijente s kroničnom konstipacijom. Vlakna poput pšeničnih mekinja, zobenih vlakana i psylliuma se često koriste kao laksativi gdje se vlakna često preporučuju za kronična stanja.

Kvinoja

S nutricionističkog gledišta, kvinoja se može smatrati super žitaricom – iako ona i nije žitarica. Kvinoja se uz amaranth svrstava u pseudožitarice jer, iako ne pripadaju skupini žitarica, njihove sjemenke podsjećaju na žitarice i koriste se na slične načine kao žitarice.

beba, dohrana Možda te zanima... Kako pomoći bebi koja ima zatvor nakon uvođenja dohrane? Beba

Znanstvenicima je dobro je poznat učinak ove namirnice na regulaciju probave. Naime, kvinoja je bogat izvor netopljivih vlakana, molekula koje pospješuju probavu. Ova vrsta vlakana izlaze iz probavnog sustava gotovo nepromijenjena. Imaju sposobnost apsorpcije vode, a pripisuje im se laksativno djelovanje jer sprečavaju konstipaciju (zatvor) i osiguravaju redovito pražnjenje crijeva. Kvinoja je vrlo zahvalna namirnica za malu djecu zbog svoje zanimljive blago hrskave teksture i neutralnog okusa koji dobro pristaje i u slatke i slane varijante jela za najmlađe.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.