Beba Zdravlje i njega bebe 12. svibnja 2013.

Simptomi nicanja prvih zubi

beba stavlja prst u usta
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako primijetite da je dijete razdražljivo, nemirno, plačljivo i lošije spava, ili čak ima i blago povišenu temperaturu, možda je riječ o nicanju zubića

Prve zube dijete najčešće dobiva između petog i sedmog mjeseca, ali se vrijeme nicanja prvog zuba može protegnuti i do godine dana djetetova života.

Iako su varijacije vrlo česte, obično kao prvi zubi izbijaju donje dvije jedinice, odnosno prednji sjekutići. Slijede ih gornje jedinice, pa gornje dvije dvojke, zatim donje dvojke. Mjesto trojki obično još neko vrijeme ostaje prazno, a rastu četvorke – gornje pa donje. Nakon toga popunjavaju se rupe, odnosno izbijaju najprije gornje, a zatim i donje trojke. Kao posljednji mliječni zubi, pojavljuju se petice, donje i na kraju gornje.

Dijete slini i stalno nešto stavlja u usta

Nicanje mliječnih zubi često zna proći gotovo neopaženo, no nažalost se češće taj proces odvija uz simptome koji su karakteristični za nicanje zuba. Roditelji obično primijete da se s djetetom nešto događa, razdražljivo je, lošije spava, nemirno je, plačljivo i ponekad se javlja i blago povišena tjelesna temperatura.

Dijete u tom periodu, koji može trajati i do nekoliko tjedana, pojačano slini i ima potrebu stavljati i trljati po ustima vlastite ruke ili gumene predmete. Dok ne nikne zubić, na njegovom je mjestu prisutan otok i crvenilo, a ta faza može trajati i do nekoliko tjedana.

Učinak gelova za zube kratkotrajan

Malo je toga što može uistinu pomoći u takvim situacijama. Danas na tržištu postoje preparati u obliku gela koji se premažu preko samog mjesta na kojem će niknuti zubić, međutim kako je u ustima prisutna slina, sve što se stavi, slina će zapravo odplaviti pa će i učinak takvih preparata biti kratkotrajan. Dobro je pokušati s gumenim igračkama koje služe kako bi ih djeca grizla, uz prethodno hlađenje u hladnjaku.

Može li ogrlica od jantara olakšati rast zubića?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.