Beba Zdravlje i njega bebe 05. prosinca 2016.

Beba ima zubiće neobičnog oblika; trebamo li je odvesti zubaru?

beba zubići
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Primjetili smo da su desne jedinica i dvojka zapravo jedan zubić koji je rascijepljen po sredini, izgleda kao dva zasiljena zubića spojena na vrhu, objašnjava mama koje je zatražila savjet našeg stručnjaka

Mojoj curici su sa 10 mjeseci izbila 4 zubića skoro odjednom: gornje jedinice i dvojke. Nedavno smo primjetili da su desne jedinica i dvojka zapravo jedan zubić koji je rascijepljen po sredini, izgleda kao dva zasiljena zubića spojena na vrhu. Do njega je narastao drugi sjekutić pravilnog oblika. Zubić nije mogao puknuti, izgleda zdravo i ne čini mi se da malenu boli, ali zanima me bih li je morala zbog toga odvesti zubaru na detaljniji pregled? Je li to bezazlena pojava?Sada ima 12 mjeseci.

Pojava koja se dogodila kod zubića vaše djevojčice je bezazlena i dogodila se za vrijeme formiranja zubnog zametka. Teško je sa sigurnošću reći o kojoj anomaliji se radi, ali je vjerojatno riječ o tzv. geminaciji, odnosno cijepanju krune zuba, ili o fuziji, to jest stapanju dvaju zubnih zametaka u jedan zametak. U slučaju stapanja zubnih zametaka, u čeljusti imamo pojavu manjka jednog zuba, dok je kod geminacije broj zubi normalan.

beba zubići | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

U svakom slučaju, to nije nešto na što možete utjecati ili promijeniti, bezazlena je pojava pa iz tog razloga nije potrebno posjećivati stomatologa, osim ako djete još nije bilo nikada. S navršenom godinom dana svakako mora prvi puta posjetiti stomatologa.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.