09. svibnja 2013.

Nicanje zubi

Bolest, za alat
Foto: Patrik Tocko
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dvadeset mliječnih zubi niče otprilike između 6. i 30. mjeseca života. Njih postupno zamjenjuju trajni zubi počevši od dobi od 6 godina.

Vaše dijete ima vrućicu, crvenu stražnjicu i proljev. Unatoč svemu što su vam rekli, ove teškoće ne moraju biti uzrokovane izbijanjem zubi. Vjerojatnije je da se radi o podudarnosti nego o uzročnoposljedičnoj vezi. Međutim, istina je da je izbijanje zubi izaziva lokalni nadražaj: desni vašega dojenčeta su malo natečene; obilno slini; san i tek su mu poremećeni.

Kako biste ublažili nadraženost desni ponudite vašem dojenčetu koricu kruha, piškotu, gumu za zube, dudu ili igračku grickalicu da bi "brusilo" svoje zube; lagano istrljajte bolna mjesta kockicom leda zamotanom u tanki rupčić.

Mliječni zubi

 O mliječnim zubima treba brinuti jednako kao i o trajnima. Naučite vaše dijete da pere zube ujutro i uvečer i izbjegavajte slatkiše između obroka. Pravilna prehrana (mlijeko, sir, jaja, špinat, riba) će donijeti djetetu kalcij i fosfor koji mu je potreban, a ne smijete zaboraviti ni vitamin D i izlaganje suncu.

Oštećenje zuba

 Što učiniti ako se zub slomi ili izbije prilikom pada ili nezgode? Otiđite što prije možete vašem zubaru. Ako je riječ o trajnom zubu, možda ga može ponovno umetnuti.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.