Trudnoća Planiranje trudnoće 15. travnja 2013.

U Hrvatskoj puši više od 25 posto trudnica

Trudnica cigareta pušenje trudnoća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kod pušača je sposobnost začeća skoro 30 posto manja u odnosu na nepušače, a pušenje tijekom trudnoće povećava rizik od pobačaja i preranog poroda

Od informacija o štetnom utjecaju pušenja na zdravlje ne mogu više pobjeći ni najstrastveniji pušači pa ako u skorije vrijeme planirate dijete, a pogotovo ako ste već trudni, imate stvarno dobar razlog da odmah prestanete pušiti.

Već je dugo poznato da pušači oba spola imaju smanjenu plodnost. Smatra se da je kod pušača sposobnost začeća skoro 30 posto manja u odnosu na nepušače, vjerojatno stoga što muškarci pušači stvaraju manje sperme i to s većim postotkom nepokretnih spermija. S druge strane, žene koje puše dvostruko su sklonije pobačaju, što je direktno povezano s brojem popušenih cigareta, a intenzivno pušenje dodatno povisuje vjerojatnost odljepljivanja posteljice.

Ako žena u trudnoći puši, vjerojatnost da će roditi dijete niže porođajne težine iznosi oko 25 posto, a pušenje u trudnoći doprinosi s 10 posto ukupnoj smrtnosti novorođenčadi. Pušenje je također rizični čimbenik za ektopičnu, odnosno izvanmaterničnu trudnoću, čemu doprinosi 35 posto, jednako kao i svi infektivni uzroci.

I kad samo otac puši, veći je rizik za anomalije kod djeteta

Nepovoljna je situacija i ukoliko puši samo muškarac u paru koji želi imati dijete jer već kad puši 10 cigareta dnevno nastaju mutacije na DNK spermatozoida i povisuje se rizik za nastanak anomalija djeteta.

Jedan od brojnih dokaza za negativan utjecaj majčina pušenja tijekom trudnoće je i direktna linearna korelacija između razine kotinina, metabolita nikotina, u krvi majke i fetusa. Kotinin se akumulira u fetalnoj cirkulaciji već sa sedam tjedana, radi čega se smanjuje protok kroz placentu, povećava otpor protoku krvi srednje cerebralne arterije fetusa i smanjuje reaktivnost frekvencije fetalnog srca.

U trudnice koja puši nedovoljan postotak zasićenosti krvi kisikom dovodi do nepravilnog ili sporijeg razvoja fetusa, te je tjelesna težina novorođenčeta znatno manja no u majki nepušača. Pušenje u trudnoći također dovodi do povišenog fetalnog hematokrita, preranih ruptura membrana te preranog poroda, što sve u konačnici djetetu daje manju šansu za preživljenje.

Dojenče čija majka puši sklonije je probavnim smetnjama

U Hrvatskoj puši 26.6 posto trudnica, u Austriji 24.2 posto, a u SAD-u 19.2 posto trudnica. Oko 46 posto žena prestaje pušiti tijekom trudnoće, a 60-80 posto njih vraća se navici pušenja unutar prve godine nakon poroda.

A prvu bi godinu trebali tretirati slično kao razdoblje trudnoće, jer ukoliko majka koja doji puši, supstancije iz duhanskog dima koje se izlučuju preko mlijeka mogu u djeteta uzrokovati mučnine i probavne smetnje.

Također je važno znati i ovo: ako je majka tijekom trudnoće anemična, te se i dijete rodi anemično, a majka nastavi pušiti uz novorođenče, 300 posto je veća vjerojatnost za naglu smrt u kolijevci.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.