Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 25. travnja 2022.

Treba li koristiti poseban deterdžent za pranje dječje odjeće?

bebina odjeća
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako dijete nema alergija ili vrlo osjetljivu kožu, bez obzira na dob, možete koristiti običan deterdžent. Tekući je bolji izbor od praškastog jer se bolje ispire

Mnogo roditelja zabrinuto je hoće li normalan deterdžent ili prašak za rublje biti "preagresivan" za nježnu kožu njihovog djeteta. Predlažemo da napravite test. U mašinu s vašim rubljem, ubacite dva ili tri komada bebine odjeće. Ako beba neće reagirati nakon nošenja odjeće, slobodno možete prati bebinu odjeću s deterdžentom koji i vi koristite i nema potreba za kupovanjem blažeg "baby" deterdženta.

Koristite tekući, a ne praškasti deterdžent

Također, radije koristite tekući deterdžent od praškastog jer se bolje ispire, osobito u ispiranju "tvrdom" vodom. "Ako vaše dijete nema alergija ili vrlo osjetljivu kožu, bez obzira na dob, možete koristiti običan deterdžent", kaže Mary Spraker, pedijatar dermatolog na Sveučilištu Emory.

Što se tiče omekšivača za rublje, ponekad nije loše ubaciti kap blagog omekšivača u perilicu kako rublje i bebina posteljina ne bi ostali "tvrdi". Ipak, izbjegavajte omekšivače na kojima nije označeno da se mogu koristiti od najranije dobi.  

Kod osjetljive kože izbjegavajte omekšivač

"Nije toliko bitno koji se deterdžent koristi, no svakako je važno da se rublje dobro ispere. Kod djece koja imaju osjetljivu kožu, možete namjestiti mašinu i na dva ispiranja. U takvim slučajevima se preporučuje izbjegavanje omekšivača uopće te korištenje odjeće od pamuka i svile", objašnjava pedijatrica prim. dr. Alemka Jaklin Kekez.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.