Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 12. rujna 2017.

Tuga zbog odvojenosti od roditelja može oslabiti imunitet

beba tuga stres
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pedijatar Milivoj Jovančević objašnjava zbog čega je djecu, kod koje je proces prilagodbe na jaslice izuzetno težak, ipak bolje vratiti kući i odgoditi polazak u vrtić do dobi od tri godine

"Neka djeca sasvim lako podnose odvojenost od roditelja, a neka djeca vrlo teško pa kod njih preporučujemo da se odgodi pohađanje kolektiva", kaže pedijatar prim.dr.sc. Milivoj Jovančević.

"Dakle, dijete krene u kolektiv, a onda se vidi da je taj proces prilagodbe vrlo težak, da dijete plače, neće jesti, pa tada preporučujemo da se dijete opet vrati kući. Odvojenost od roditelja inače spada u jednu od dosta visokih skupina rizika za nastanak određenih bolesti. Tu je dosta visoka razina stresa i to može doprinijeti slabljenju imunosti.

Ako gledamo emocionalni razvoj, odnosno psihologiju, i tjelesni razvoj, tu su stajališta da bi bilo dobro da se dijete u prve tri godine života ne odvaja na dulje vrijeme od svojih roditelja", objasnio je pedijatar. 

-

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.