Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 29. listopada 2016.

Otkad je krenuo u jaslice sin je često bolestan

dijete bolesno doktor
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama često bolesnog dječaka pita se što može učiniti da mu ojača imunitet i spriječi čestu hospitalizaciju. Pročitajte što joj savjetuje pedijatrice Giovane Armano

Početkom rujna sin, koji je tada imao deset i pol mjeseci, krenuo je u jaslice na četiri sata. Od tada stalno obolijeva i pri vađenju krvi ustanovljeno je da ima neutropeniju. Svaki je tjedan bolestan (viroza, upala grla, konjunktivitis,upala uha...). Prije toga bio je dva puta hospitaliziran zbog upale bubrega i operacije ciste, a od otkrivanja neutropenije još triput. Dijete je traumatizirano bolnicama i laboratorijima.

Inače je uglavnom dojeno dijete, s povremenom bočicom, a dohranu je odlično prihvatio sa 5.5 mjeseci. Međutim, nakon svih ovih epizoda odbija hranu ili jede malo, bočicu neće i samo bi bio na prsima iako smo bili razrijedili podoje, često se budi noću. 

Počela sam raditi sredinom listopada i dali smo ga teti čuvalici na čuvanje, a uz njega ima još troje djece. Separacija mu teško pada i kod nje ne jede najbolje, spava samo u kolicima i općenito želi da ga teta nosi stalno na rukama. 

Hematolog misli da je neutropenija nastala uslijed viroza i sad puštamo da se neutrofili sami obnove (prije zadnje hospitalizacije su bili 700, a sada su opet pali na 100. Sljedeći korak bio bi analiza antitijela, a treći koštane srži kako nam je objasnio hematolog.  Moje pitanje je kako dalje postupati s djetetom, olakšati mu traume, ojačati imunitet, spriječiti da svaki tjedan ide u bolnicu, a i dalje odlaziti na posao i obavljati svakodnevne obaveze?

dijete bolesno doktor | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Dječak je često bolestan i hospitaliziran pa nije ni čudo da su mu nalazi loši. Za njega je kontraindikacija kolektiv pa čak i nekoliko djece s kojima svakodnevno boravi predstavljaju potencijalnu mogućnost zaraze, pogoršanja stanja i loših nalaza. 

Predlažem da mama zatraži produljeni porodiljni jer je neutropenija osnovni uzrok slabog imuniteta i čestih infekcija. Ostale mjere bi bile pravilna prehrana neki imunomodulatori - lijekovi za jačanje imuniteta i boravak na svježem zraku te naravno, kontrole kod hematologa, nefrologa...

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.