Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 15. listopada 2014.

Mame savjetuju kako spriječiti dječje viroze

dječak voće povrće
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mame na našem forumu dijele savjete kako početkom hladnijeg dijela godine i početkom nove vrtićke sezone poboljšati imunitet djeteta te izmjenjuju domaće recepte za borbu protiv bolesti

Početkom hladnijeg dijela godine i početkom nove vrtićke sezone velik broj djece pobolijeva, a curenje nosa i kašalj kod nekih mališana ne prestaje sve do proljeća. Mama katarinaV, čije dijete uskoro kreće u vrtić, na forumu Klokanice otvorila je temu Kako ojačati imunitet te zatražila savjet drugih mama kojim domaćim pripravcima može ojačati obrambeni organizam svog djeteta.

Mama dada svom je djetetu svakog dana radila sok od svježeg voća i povrća i broj prehlada se smanjio.

"Kako smo dobar dio zime bili prehlađeni, nisam više znala što da radim. Ne vjerujem baš u multivitaminske pripravke te sam odlučila sama ih napraviti. Svakog dana bih kroz sokovnik provukla naranču, limun i mrkvu, ponekad i svježu ciklu. Moj petogodišnji sin je bio oduševljen jer je i on sudjelovao u pravljenju tok soka koji je on nazivao mitamini. Nakon 20-tak dana bilo je napretka. Sada dodajemo i sezonsko voće. Toplo preporučujem, nama je pomoglo", savjetuje mama dada.

I čitateljica mama2zg sinu je pripremala sokove od svježeg voća i povrća, a uz sokove mu daje i Petrovićev med i sirup sa željezom.

Mama Firefox, uz povrće i voće, preporučuje i propolis u kombinaciji s medom.

"Navodno imaju odličan sinergijski učinak ako se konzumiraju zajedno! Pomaže li nisam sto posto sigurna, ali da mi je dijete (uz sve ostale faktore) dobrog zdravlja - to definitivno. A i ja imam osjećaj da još nešto poduzimam da ju zaštitim!", napisala je Firefox.

Važnost zdrave prehrane

Mama orhideja smatra da je za dobar imunitet najvažnija zdrava i uravnotežena prehrana te da pravog recepta za jačanje imuniteta nema.

"Postoje razni pripravci koji se kod jednog djeteta pokažu čudotvorni, a kod drugog totalno beznačajni. Mislim da prije svega treba voditi računa da se dijete zdravo i kvalitetno hrani (eventualno predlažem dodatak ribljeg ulja). Nema tog pripravka koji će djetetu dići imunitet ako mu je jelovnik pun zašećerenih sokova, slatkiša i nezdravih grickalica", napisala je na forumu čitateljica orhideja. Isti "recept" na svoje je dijete primijenila i mama nacaineli koja piše kako se uvijek trudila da joj kćer jede što više voća.

"Nikad nismo uzimali ništa za imunitet. U dvije jasličke godine samo sam jednom otvorila bolovanje, a prvi antibiotik zbog uha je morala konzumirati  poslije navršene 4 godine", napisala je čitateljica nacaineli.

Osim zdrave prehrane uz oblije svježeg voća i povrća, za dobar imunitet, smatra čitateljica mamitaM, dobra je i konzumacija probiotika.

"Ja svojima dajem probiotik Acidosalus. Jako sam zadovoljna jer nema nekih komplikacija oko davanja. Inače vole piti jogurte, tako da ima je i ovaj odličan. Pijem ga i ja. Naravno, uz to i zdravi jelovnik", savjetuje mamitaM.

Med i kozje mlijeko

O jačanju imuniteta pisalo se i na Facebook stranici Klokanice, a mama Ivana savjetuje konzumiranje meda i kozjeg mlijeka. S njom se slaže i mama Martina koja, uz med i kozje mlijeko, preporučuje i da djeca jedu što više povrća s maslinovim uljem i češnjakom

Mama Rene, pak, smatra da virusne infekcije ne treba izbjegavati jer one jačaju imunitet djeteta te da se o slabijem imunitetu može govoriti tek iza djetetove četvrte godine života.

"U imunološkom sistemu postoje stanice koje se nauče prepoznati različite viruse i tako da su infekcije sve rjeđe sto je dijete starije.. Tek od četvrte godine se može početi sumnjati u slabiji imunitet i manjak antitijela, ali definitivna dijagnoza se ne može postaviti prije djetetove 12-e godine", piše Rene.

Kako vi jačate imunitet svog djeteta? Koristite li prirodne pripravke? Napišite nam u forumu!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.