Vrtić 28. svibnja 2024.

Večera uz svijeće: mame hvale trik kako klince zadržati za stolom

Foto: tiktok
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Za one roditelje koji ne mogu klince natjerati da jedu ili da uopće ostanu za stolom, svaki je trik vrijedan isprobavanja. Ovo je jedan od onih koji nije kompliciran, a u njemu mogu uživati svi.

Neki roditelji imaju djecu koja sjede za stolom i jedu. Djecu koja pojedu sve što treba, bez puno priče i komplikacija. Nekad ti roditelji niti ne znaju koliko su sretni i koliko živaca 'uštede' zbog činjenice da se ne moraju boriti s malcima oko tog. No, u današnje vrijeme kad se često dijele trikovi koji bi mogli pomoći onim drugim roditeljima… znaju.

Možda te zanima... Servirano na stolu – što kažeš na večeru za klince bez apsolutno ikakvih pravila? Vrtić

Jedan od trikova koji je nedavno postao popularan na TikToku je – večera uz svijeće. Kakve veze ima romantična večera s klincima koji ne žele jesti? Pa navodno itekako ima. Kako bi djeca pojela večeru ili bilo koji obrok u miru, za stolom, neki će posegnuti za čarobnim televizorom, neki za tabletima ili bilo kakvim drugim ekranima. A mame sad savjetuju daleko bolju varijantu – svijeće.

Dakle, TikTok mame odgovorno i utemeljeno tvrde da ovaj trik radi: jednostavno zapališ nekoliko svijeća, bilo kojeg oblika ili veličine, i staviš ih na stol za večeru. Nitko zapravo nije siguran u čem je stvar, je li u tome da djeca vole gledati kako stvari gore (hm, ovo zvuči nespretno) i rado će sjediti, jesti i buljiti u plamen svijeće ili u tom što se večera uz svijeće jednostavno čini posebnijom.

Čini se da je trik nastao u kolovozu 2023., kad je mama iz Velike Britanije, influencerica Tessie Heeter, objavila video na svom Instagramu. Mama Tessie objašnjava da je vrijeme večere bilo prava borba s njezinom djecom, ali je smislila mali ritual koji je preokrenuo njihove večeri: sjednete svi zajedno jesti, zapalite svijeću ili nekoliko njih i objasnite da svi moraju sjediti dok je svijeća upaljena, a zatim je, kao obitelj, ugasiti na kraju obroka.

Teško je reći zašto ovaj hack postao toliko popularan gotovo godinu dana kasnije, ali nebrojeni roditelji kažu da je paljenje svijeće za večerom promijenilo obroke za njihove obitelji. Njihova su djeca jela više (čak i povrća) i stvarno pričala o svojim danima u školi ili vrtiću, ili su u najmanju ruku samo sjedila bez ikakve scene.

@lexbrookemyers My dad actually sent me this idea and we tried it right away. Candles in the dark alwahs calms me down, so I figured why not try it with my babes. A core memory we will all share forever ❤️ #add #adhd #corememories #memories #growingup #candle #candlelightdinner #calm #family #familydinner #momsoftiktok ♬ Counting My Blessings - Seph Schlueter

Mama Isabel (@auticorrect), koja objavljuje videozapise o roditeljstvu s autizmom i ADHD-om, podijelila je video nakon tri noći isprobavanja večere uz svijeće. Preporučuje ga roditeljima s malom djecom ili neurodivergentnom djecom, a kao posebnu motivaciju rekla je da su to bile prve tri večeri u mjesecu kada je njezin sin došao na večeru bez da se uzrujao i mogao je mirno završiti svoj obrok.

Naravno, nijedan roditeljski trik ne funkcionira za svakoga, ali ako se mučiš s obrocima u svojoj kući, ništa te ne košta pokušati zapaliti svijeću na stolu tijekom večere. Ako stvarno želiš djecu 'zagrijati' za ovo, dopusti im da ti pomognu odabrati neke zabavne svijeće, svijeće za rođendansku tortu ili svijećnjake za stol.

Tko zna možda su TikTok bogovi upravo odgovorili na tvoje molbe da u miru pojedete obrok.

Možda te zanima... Dijete jede ispred ekrana? Evo što tako riskiraš i kako to ispraviti Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.