Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 09. svibnja 2023.

Hrkanje kod djece: Zašto djeca hrču, ima li razloga za brigu i kako im pomoći?

Hrkanje kod djece
Foto: Freepik ; Zašto djeca hrču?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Spavanje je ključno za razvoj djeteta, stoga ne čudi da se mnogi roditelji zabrinu ako čuju svoje dijete kako hrče. Iako je hrkanje najčešće među starijim osobama, javlja se i kod mnoge djece. Hrkanje kod djece često nije zabrinjavajuće, pogotovo ako se događa samo s vremena na vrijeme. Zašto dijete hrče objašnjava otorinolaringolog, dr. Brandon Hopkins.

Nisu sva djeca tiha dok spavaju. U prosjeku, jedno od desetero djece hrče tijekom noći - a ne govorimo glasnom disanju kad mališani imaju začepljeni nos, već o zvuku koji se može usporediti s kosilicom. Ta buka nit jednog roditelja neće ostaviti ravnodušnim. Ali trebate li se zabrinuti ako vaše dijete hrče? 

Hrkanje kod djece - što ga uzrokuje?

Hrkanje je pojava uzrokovana djelomičnim blokiranjem disanja tijekom sna. Dok se zrak probija, uzrokuje vibracije zbog sudaranja mekih tkiva u ustima, nosu i grlu. Te vibracije dovode do raznih zvukova koje svi prepoznajemo kao hrkanje, objašnjava pedijatar otorinolaringolog, dr. Brandon Hopkins za Clevland Clinic. Kako starimo, ova noćna graja postaje sve češća i glasnoća se pojačava. Smanjenje tonusa mišića igra veliku ulogu u tome, jer može dovesti do jačeg suženja dišnih putova. Debljanje i višak kilograma također doprinose hrkanju. 

Zašto djeca hrču?

Ali što je s djecom? Prvo da umirimo roditelje: stalno hrkanje vašeg djeteta ne mora nužno značiti ozbiljan zdravstveni problem. Na stranici klinike Cleveland dr. Hopkins je naveo šest mogućih uzroka hrkanja mališana.

Hrkanje kod djece | Author: Pexsels/Dominika Roseclay Foto: Pexsels/Dominika Roseclay ; Što uzrokuje hrkanje kod djece?

Veliki krajnici i adenoidi

Najčešći uzrok hrkanja kod djece je višak (ili opstrukcija) tkiva u grlu. “Veliki krajnici i adenoidi često su izvor glomaznog tkiva u grlu i hrkanja koje rezultira”, kaže dr. Hopkins.

Krajnici i/ili adenoidi mogu se ukloniti kirurški ako ozbiljno utječu na san. Postupci su poznati kao tonzilektomija i adenoidektomija.

Sve što trebaš znati o vađenju krajnika kod djece

Alergije

Upala i nazalna kongestija izazvana alergijama mogu stvoriti prepreke disanju koje izazivaju hrkanje. Grinje, dlaka kućnih ljubimaca, pelud i drugi alergeni u zraku mogu izazvati simptome alergijskog rinitisa.

Lijekovi protiv alergija koji se izdaju bez recepta mogu pomoći pri ublažavanju simptoma alergije, ali najprije provjerite s liječnikom što bi moglo biti najbolje za vašeg mališana. 

Možda te zanima... Mamina viralna objava pokazuje kako doista izgledaju simptomi anafilaksije Vrtić

Astma

Astma može dovesti do suženih i natečenih dišnih putova te do povećanog lučenja sluzi — sve su to čimbenici koji mogu dovesti do problema s disanjem i hrkanja. Dobra vijest: Astma se može kontrolirati. Razgovarajte sa svojim liječnikom kako biste izradili plan.

Devijacija septuma

Hrskavica i kost poznate kao nosni septum dijele vaš nos na lijevu i desnu stranu. Ako je septum neravan ili kriv, to može malo otežati disanje i dovesti do glasnog hrkanja, napominje dr. Hopkins. Devijacija septuma prilično je česta i pogađa oko 80% ljudi. Stanje može biti prisutno pri rođenju, razviti se tijekom faza rasta ili se dogoditi uslijed ozljede. U većini slučajeva nije potrebno liječenje devijacije septuma ako su simptomi i problemi minimalni. Ali ako stanje uzrokuje probleme s disanjem ili spavanjem, popravci se mogu izvršiti postupkom koji se zove septoplastika.

Prekomjerna tjelesna težina

Prekomjerna tjelesna težina kod djece povezana je s mnogim zdravstvenim problemima, pa tako i sa spavanjem. Masno tkivo na vratu može pritiskati grlo dok spavate. Taj pritisak često dovodi do suženja dišnih putova, što stvara uvjete za hrkanje tijekom cijele noći, objašnjava dr. Hopkins. Održavanje zdrave težine može smanjiti taj pritisak i smanjiti hrkanje. Postoje čak i istraživanja koja pokazuju da aerobna vježba može utišati hrkanje.

Apneja u snu

Budi li se vaše dijete noću kašljucajući i hvatajući zrak? Ako je tako, možda pati od apneje u snu, poremećaja koji dovodi do otežanog disanja ili čak epizoda prestanka disanja.

Osim hrkanja, simptomi apneje za vrijeme spavanja kod djece mogu uključivati:

  • Hiperaktivnost ili problemi s fokusiranjem u školi, slično poremećaju pažnje i hiperaktivnosti (ADHD)
  • Mokrenje u krevet
  • Žgaravica
  • Noćno znojenje
  • Česti pokreti ruku ili nogu tijekom spavanja

Razgovarajte sa svojim obiteljskim liječnikom ako sumnjate da vaše dijete ima apneju u snu ili neki drugi poremećaj spavanja.

hrkanje | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock ; Kako pomoći djetetu kod hrkanja?

Kada je hrkanje razlog za zabrinutost?

Razgovarajte sa svojim pedijatrom ako primijetite bilo koji od sljedećih simptoma, koji mogu signalizirati apneju u snu ili druge gore navedene probleme:

  • Vaše dijete hrče većinu noći u tjednu.
  • Tijekom noći često čujete hrkanje.
  • Hrkanje je vrlo bučno.
  • Vaše dijete rutinski spava otvorenih usta i ispružene brade ili vrata.
  • Čujete kako vaše dijete zastaje ili dahće dok spava.

Dr. Hopkins preporučuje pisanje dnevnika spavanja ako ste zabrinuti i planirate posjetiti liječnika svog djeteta. Promatrajte i bilježite navike spavanja vašeg djeteta, počevši otprilike jedan sat nakon što ode u krevet.

"Pratite koliko se noći u tjednu hrče i događa li se često ili samo povremeno, noću", dodaje. "To je vrsta informacija koja može pomoći u pronalaženju rješenja."

Kako pomoći djetetu kod hrkanja?

Ako vaš mališan već duže vrijeme hrče, najbolje bi bilo posjetiti pedijatra ili otorinolaringologa. Ako je u pitanju treća mandula, ona se vrlo lako može ukloniti operacijom, no ako je riječ o apneji tada je potrebno dulje i zahtjevnije liječenje.  Hrkanje kod djece se osim posjeta stručnjacima ukoliko je riječ o kratkotrajnom hrkanju može riješiti i na sljedeće načine:

Fiziološka otopina može značajno smanjiti hrkanje i poteškoće s disanjem kod djece

  • Ovlaživačem zraka, hrkanje se javlja kada je zrak u prostoriji suh, zato se pobrinite da u prostoriji gdje dijete spava zrak bude vlažan.
  • Dodatni jastuk, ako mališan spava bez jastuka ili samo s jednim jastukom, dodatni jastuk ispod glave će podići glavu u spavanju da se olakša prohodnost dišnih puteva
  •  Uklonite sve alergene, ako je mališan alergičan na nešto tada ukoliko znate o čemu se radi to uklonite iz spavaće sobe, isto tako ovdje vam pedijatar može prepisati i razne lijekove protiv alergija.

Hrkanje kod djece zahtjeva promatranje kako bi se znalo da li se radi o prolaznoj ili dugotrajnoj fazi.

I želimo vam što mirnije spavanje.

Možda te zanima... Mama upozorava: Dječje disanje kroz usta može ukazivati na mnoge probleme Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.