Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 10. ožujka 2023.

Pomoću kalkulatora dječjeg sna izračunaj idealno vrijeme za odlazak u krevet!

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Novi kalkulator dječjeg sna izračuha koje je vrijeme idealno za dijete za odlazak na spavanje, ovisno o njegovoj dobi i vremenu kada se mora probuditi.

Koje je najbolje vrijeme za odlazak na spavanje? Ako stavite dijete u krevet prerano, dugo će se žaliti da ne može zaspati, a ako ga pustite predugo budnoga, velike su šanse da će se premoriti i zbog toga opet neće moći zaspati. 

Novi kalkulator dječjeg sna, baziran na znanosti o spavanju, računa vrijeme za odlazak na spavanje idealno za dijete - ovisno o njegovoj dobi i vremenu kada se mora probuditi.

Kalkulator u obzir uzima cikluse spavanja i pomoći će vam da "naštimate" buđenje djeteta u razdoblju između ciklusa, jer ako ga morate buditi iz dubokog sna, buđenje će biti teže i dijete će biti umornije i lošije raspoloženo tijekom cijelog dana. Primjerice, za četverogodišnjaka, jedan ciklus traje oko pola sata.

Možda te zanima... Kako pomoći bebi da brže zaspi i ima kvalitetniji san? Beba

Zašto je računanje sna važno za djecu?

Djeci je potreban san. Spavanje je ključno za zdrav rast djece, pomažući u razvoju poboljšane pažnje, ponašanja i pamćenja, uz podržavanje cjelokupnog mentalnog i fizičkog zdravlja. Znanstvenici su uspjeli dokazati da san doprinosi konsolidaciji pamćenja i kognitivnom rastu!

Spavanje kod djece izgleda puno drugačije. Ne samo da obično zadrijemaju ranije od odraslih, već prolaze kroz ciklus spavanja za samo 60 minuta, u usporedbi s odraslima čiji je tipični ciklus spavanja 90 minuta. Ova je razlika ključna: brzi ciklusi spavanja znače da će se dijete vraćati u vrlo lagani san svakih sat vremena — faze 1 i 2 — i može ga se lakše uznemiriti tijekom noći.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Ciklusi spavanja kod djece

Što je ciklus spavanja? Kad zaspimo, naša tijela prolaze kroz niz valova, koje smatramo ciklusima spavanja. Ukupno ima pet ciklusa. Dok odrasli prolaze kroz te valove za 90 minuta, djeca mogu proći kroz njih za 50-60 minuta. 

Prve četiri faze obuhvaćaju naše spavanje bez brzih pokreta očiju (NREM), dok je peta faza kada prijeđemo u spavanje s brzim pokretima očiju (REM). U NREM snu, počinjemo s laganim snom i postupno napredujemo prema dubljem snu, i konačno, našem REM ciklusu. U REM fazi naše oči skakuću gore-dolje; to je najvjerojatnije kada se dogodi sanjanje.

Jedan ciklus, 5 faza, ukupno 60 minuta!

  • Faze 1+2 (NREM): Ovo je kada zaspite! Još uvijek lagano spavate i lako se probudite.
  • Stadiji 3+4 (NREM): Vi ste u dubokom i mirnom snu. Disanje vam se usporava, a tijelo vam je super mirno.
  • Stadij 5 (REM): Vaš mozak je aktivan i počinjete sanjati! Oči vam se također pomiču.

Kako starimo, količina sna koja nam je potrebna smanjuje se, zajedno s vremenom provedenim u tim lakšim ciklusima spavanja. Na primjer, do treće godine života, 33% našeg sna smatra se laganim. Kada napunimo 13 godina, samo 20% našeg vremena za spavanje je lagano. Ovo je dobra vijest, što znači da što su djeca starija, manja je vjerojatnost da će se probuditi zbog tihih zvukova i vanjskih smetnji.

Evo praktičnog vodiča o tome koliko sati sna treba djeci ovisno o tome koliko imaju godina.

Novorođenčad: 14-17 sati
Dojenčad: 12-15 sati
Mala djeca: 11-14 sati
Predškolci: 10-13 sati
Djeca školske dobi: 9-11 sati
Tinejdžeri: 8-10 sati

Isprobaj kalkulator dječjeg sna, a u komentarima nam napišite što mislite o rezultatima!

Možda te zanima... Zašto sva djeca trebaju ići rano na spavanje i koliko je to rano? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.