Beba 22. ožujka 2023.

6 savjeta za sprječavanje bijega iz krevetića – jednom kad shvate da to mogu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad rodiš, rijetki su trenutci kad su ti ruke prazne i kad imaš malo vremena za sebe u miru i tišini. Takvi su trenutci, na primjer, popodnevno spavanje. I sve je dobro dok možeš bez razmišljanja ostaviti dijete u krevetiću, ne razmišljajući hoćeš li ga tamo i naći…

Najprije krene s okretanjem na trbuh ili leđa, pa shvatiš da ne možeš bebu ostavljati baš bilo gdje (nekad to shvatiš na malo bolniji način…). Onda počne dizanje na koljena, pa još ograničiš mjesta gdje ćeš ga/ju ostavljati. No, cijelo to vrijeme ipak imaš sigurno utočište zvano krevetić sa svojom visokom ogradom… A onda novi level – korištenje nogica sa svim mogućnostima i najednom krevetić prestaje biti sigurno mjesto.

Štoviše, mališani koji su spretniji imaju takve taktike bijega da bi im na njima nekad pozavidjeli zatvorenici Alcatraza. A tek onaj ponos koji im možeš vidjeti u očima kad to naprave! Uf. On ih dodatno motivira, naravno. Čak i ako ste si obećavali da nećete biti ona mama kojoj se sve vrti oko spavanja, posebno popodnevnog, vjerojatnost da vam ti spavanci puno znače je velika. I tad vam je bitno da mali Houdini ne upotrijebi svoje moći tek tako svaki put…

Možeš li nekako spriječiti djetetovo bježanje iz kreveta? Ili barem, ako ne možeš spriječiti, možeš li se nekako osigurati da se ne ozlijedi? Da, to uključuje micanje namještaja dalje od krevetića (kako se ne bi moglo popeti na njega), pričvršćivanje svega za zid, uklanjanje stojećih ili noćnih svjetiljki koje bi se mogle prevrnuti, zaključavanje prozor, postavljanje sigurnosnih poklopaca na sve električne utičnice, stavljanje debelih jastuka oko krevetića — za svaki slučaj!

No, evo kako pokušati, ipak, spriječiti pokušaje bjegova, odnosno bjegove same.

1. Spusti madrac

Spusti madrac u krevetiću na najnižu razinu. Naravno, točno u skladu s preporukama proizvođača. Iako neke niti ovo neće spriječiti, jedan određeni postotak mališana će ipak odustati kod ove prepreke.

2. Vreća je spas

„Utrpajte“ dijete u vreću. Za spavanje, naravno. Vreća za spavanje za neke je također zalogaj koji nije prezahtjevan, ali ipak će većina odustati kad se suoči s izazovom penjanja preko ogradice s nogama u vreći. No, ako dijete može lako otvoriti svoju vreću za spavanje, pokušajte je okrenuti tako da patentni zatvarač bude straga.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

3. Okreni krevetić

Ako stražnja strana krevetića ima ploču koja je viša od prednje strane, okreni je tako da je niža strana uza zid, a visoka strana okrenuta prema sobi. Tako ćeš stvoriti dodatnu visinu koja je možda dovoljna prepreka za sprječavanje penjanja.

4. Postavi pravilo

Ako je gore navedena taktika isprobana i nije upalila, pa dijete još uvijek pokušava pobjeći, pokušaj nešto sasvim „rubno“. „Kampiraj“ ispred djetetove sobe ili iskoristi funkciju razgovora putem monitora za nadzor djeteta. Svaki put kad dijete uhvatiš kako se priprema za bijeg, reci mu odlučno: "NE. Vrijeme je za spavanje." Samo imaj na umu da za ovo moraš biti ustrajna i da će možda trebati nekoliko pokušaja (ili noći) da shvate poruku.

5. Ne šatorima

Bez obzira na to što ti se to čini baš zgodno, izbjegavaj šatore za krevetiće i loš trenutak za prelazak u veliki krevet. Šatori mogu biti opasni za one najmanje, bez obzira na provjerene proizvođače. Ono što još treba paziti je da dijete ne prebacuješ u veliki krevet samo da bi se oslobodilo mjesto za brata ili sestru u razdobljima dok se odvikava od pelena, usred selidbe ili tijekom bilo kojeg drugog prijelaza, poput polaska u vrtić. Iako bi se moglo činiti mudrim učiniti to odjednom, kao skidanje flastera, takav pristup može opteretiti dijete i, iskreno, biti izvor stresa za cijelu obitelj.

6. Prihvati da je vrijeme...

…za prelazak iz krevetića u krevet. Kao što moraš znati kad još nije vrijeme, važno je znati i kad jest. Baš kao što ne možeš spriječiti dijete da raste, ne možeš ga spriječiti ni da na kraju preraste svoj dječji krevetić. Većina mališana prijeći će u dobi između 2,5 i 3,5 godine, iako se preporučuje ne ranije od 3 godine, kada su djeca spremnija na promjenu ponašanja prema pravilima. Neko okvirno pravilo kaže da je vrijeme za krevet kad je ograda krevetića niža od djetetovih prsa.

No, ako dijete ne ispunjava uvjete iz posljednjeg trika, a niti jedna gore navedena taktika nije upalila i nije spriječila Houdinija da iskoči, možda je doista vrijeme za promjenu krevetića u krevet, bez obzira na dob. Uostalom, sve je bolje od zvuka tupog udarca nakon kojeg slijedi plač…

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.