Roditelji Sretna mama 20. svibnja 2023.

5 stvari koje roditelji zaista rade kad djeca spavaju

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Autor duhovitih knjiga o roditeljstvu, tata Clint Edwards, iskreno je objasnio što roditelji zaista rade kada njihova djeca drijemaju

Kad postanete roditelj, čujete puno prijedloga što biste trebali raditi dok vaša djeca spavaju. To vrijeme, bilo da se radi o popodnevnom snu ili o spavanju preko noći, čini se kao neko čarobno vrijeme u kojem je sve moguće i kad ne iskoristite to vrijeme kako biste htjeli ili kako se od vas očekuje da ga iskoristite, osjećate kao da ste podbacili kao roditelj.

Možda te zanima... Moram naći vremena za sebe ili ću prolupati! Roditelji

"Kad nisam radio i bio sam s djecom cijeli dan kod kuće, puno puta sam čuo i čitao o tome kako bi roditelji trebali iskoristiti vrijeme kada njihova djeca drijemaju. Činjenica je da drijemanje obično traje od nekoliko minuta do nekoliko sati i ponekad je to jedino vrijeme koje roditelj ima da dođe k sebi i da ne 'poludi' do kraja, a mislim da je to puno važnije nego čista i uredna kuća. I mislim da se mnogi drugi roditelji jednako osjećaju. Stoga, budimo iskreni", kaže tata Clint Edwards, autor duhovitih knjiga o roditeljstvu te navodi nekoliko stvari koje roditelji zaista rade dok njihovi mališani spavaju.

1. Sjede na kauču i uživaju u tih par trenutaka u kojima se nitko ne penje po njima

Djeca se penju po vama, potežu vas, prigovaraju i cendraju i sa svakim dodatnim djetetom penjanje, potezanje, prigovaranje i cendranje se povećava i ponekad imate osjećaj kao da ćete 'puknuti'. Stoga je popodnevni san jedina prilika za roditelja koji je po cijele dane s djecom, da može u miru sjediti i osjećati se kao čovjek. Želim naglasiti, ovo nipošto ne znači da ne volimo svoju djecu i njihov nepresušan izvor energije, ali ako cijele dane provodite s njima, znate o čemu govorim. Drijemanja mogu biti jedino vrijeme koje roditelj na puno radno vrijeme ima i to sjedenje u miru (pa čak i kad se radi o 15 minuta) u vašem najdražem kutku domu uvelike olakšava ostatak dana.

2. Napokon gledaju nešto što ih stvarno zanima

Postoji par stvari koje su izolirajuće kao mala djeca i ponekad je gledanje nečeg što nije Peppa Pig ili Snježno kraljevstvo ili dječje pjesme na You Tubeu jedino što vam pomaže da se osjećate kao da ste dio odraslog svijeta. Gledanje nečeg na televiziji ili računalu što vas stvarno zanima daje vam snage da izdržite ostatak dana i potvrdu da ima nečeg drugog u svijetu osim vaše djece i dječjeg svijeta. 

tata, sin, spavanje Možda te zanima... Zašto su današnji roditelji tako iscrpljeni? Roditelji

3. Čitaju knjigu koja nema ilustracije u sebi i sadrži složene rečenice

Kao i većina drugih roditelja, znam napamet slikovnice i dječje knjige svoje djece. Također, znam gotovo cijeli dio s dječjim naslovima u našoj knjižnici i većinu vremena osjećam se kao da zajedno s djecom živim s njihovim omiljenim književnim junacima. No, kao odrasla osoba, moram priznati da mi nedostaju knjige za odrasle koje hrane naš mozak, koje imaju pravi sadržaj, pravu fabulu, strukturu i složene rečenice i koje mi govore nešto o stvarnom svijetu. Vjerujem da nisam jedini koji priznaje da vrijeme kada djeca spavaju koristim za čitanje knjige u tišini i osjećam se nevjerojatno sretno

4. Seks

Za roditelje male djece postoji samo par prilika kad mogu uživati u seksu: to je popodnevni san, večernji sati kada djeca spavaju i kada su djeca s nekom trećom osobom, bilo da je to baka, djed, dadilja, prijateljica itd. Naime, sve opcije imaju svojih mana. Kad govorimo o drijemanju, ono najčešće ne traje dovoljno dugo, a kada djeca zaspe navečer, vi ste preumorni za bilo što drugo. No, ono što je sigurno, ako imate izbor između seksa i čišćenja kuće kada djeca spavaju - odaberite seks

Constance Hall Možda te zanima... Duhovito i bez cenzure: Mamin post o 'roditeljskom seksu' Roditelji

5. Spavaju

Nakon što se posljednju noć prospavali samo par sati, poprilično je lako zaspati zajedno s djecom tijekom njihovog popodnevnog drijemanja. I vjerujte mi, popodnevni san, nakon što ste većinu noći probdjeli budni - jedna je od boljih stvari u životu!

roditelji, beba, krevet, spavanje Možda te zanima... 'Otkad imam dijete, san mi nedostaje više nego seks' Roditelji

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.