Vrtić Zdravlje u vrtićkoj dobi 28. lipnja 2013.

Priprema za putovanje s djetetom

putovanje, obitelj, auto
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Spremite sve što vam treba, odaberite najudobnije prijevozno sredstvo, tijekom vožnje radite pauze i ako je potrebno, dajte djetetu odgovarajuće sredstvo protiv mučnine na putovanju

Odlučili ste s djetetom krenuti na ljetovanje. Potrebno je dobro sve isplanirati i ponijeti sve što vam treba. Naravno, danas u svim mjestima možete kupiti sve što vam je potrebno, no za svaki slučaj ponesite najpotrebnije. Sve će ovisiti o tome kamo idete, u svoju kuću ili apartman, ili ste unajmili apartman ili hotelsku sobu.

Dakle, svakako ćete spakirati odjeću i obuću, sve rekvizite za dijete - dječji krevetić, kolica, hranilicu, igračke za dijete, pelene (ne pretjerujte s količinom, jer u svakom većem mjestu na moru možete kupiti pelene, a i preporuka je da beba bude što više gola - bez pelene...).

Ako je beba na adaptiranom mlijeku svakako provjerite da li u mjestu gdje ste odlučili provesti godišnji odmor postoji ljekarna ili dućan baš s tom vrstom hrane, da ne ostanete bez nje, jer u svakom slučaju nije dobro mijenjati hranu za bebe, a osobito ne u posebnim uvjetima. Iz toga vidite da su i tu mame koje doje u prednosti, jer tako imaju jednu brigu manje. 

Odaberite najudobnije prijevozno sredstvo

Najbolji izbor vjerojatno je osobno vozilo, ali morate razmisliti koliko dugo beba može biti u autosjedalici? Treba li raditi pauze tijekom putovanja? Naravno, sve ovisi o tome koliko je udaljeno vaše odredište.

Prije svega je važan odabir auto sjedalice za dijete. Ovisno o starosti djeteta i tjelesnoj težini pribavite odgovarajuću auto sjedalicu u kojoj ćete propisno vezati bebu ili veće dijete tijekom vožnje. Ako je put duži, svakih par sati napravite pauzu, izađite iz auta, prošećite. Nemojte uključiti jaku klimu u autu kako biste spriječili temperaturni šok kad izađete iz auta. Na parkiralištima nastojte pronaći mjesto u sjeni i nikada, baš nikada ni na kratko, ne ostavljajte bebu samu u autu, bez obzira što je baš zaspala i što se vi mislite brzo vratiti.

Ako je destinacija udaljenija možete također putovati vlakom ili autobusom, ali i avionom. Od toga je avion najugodniji. Za vrijeme uzlijetanja i slijetanja, osim što beba mora biti adekvatno vezana, dobro je da je malo podojite, a većem djetetu možete dati nešto za žvakati, zbog razlike u tlaku pri različitim visinama.

Olakšajte djetetu bolest vožnje

Često se kod veće djece javljaju mučnine pri vožnji. Bebe nisu tome toliko sklone kao veća djeca. Ako ste to već iskusili kod svog djeteta, dobro je da mu date sirup ili tableticu prije puta koju možete kupiti u slobodnoj prodaji u ljekarni. Postoje i narukvice za djecu koja imaju probleme za vrijeme vožnje. Ako se ipak to dogodi, stanite, smirite dijete, dajte mu tekućine, pa kad mu bude bolje, ponovno krenite.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.