Roditelji Sretna mama 19. kolovoza 2014.

'Mijenjam kuću na Hvaru za putovanja s djecom po svijetu'

Rujana Ljubić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Zagrepčanka Rujana Ljubić svoju vikendicu mijenja za kuću u bilo kojem dijelu svijeta te tako sa svojom djecom, Elizom i Lenardom, putuje i ne plaća smještaj, a pritom ima komfor vlastitog doma

Zamislite da možete obilaziti svjetske destinacije, a da pritom ne odsjedate s djecom u skučenim hotelskim sobama, ne morate nositi pun kofer dječjih igračaka i sve to bez da uopće platite smještaj! Upravo tako sa svojom djecom, petipolgodišnjom Elizom i dvoipolgodišnjim Lenardom, putuje Zagrepčanka Rujana Ljubić, hrvatska predstavnica HomeExchangea, svjetskog portala za zamjenu smještajnih kapaciteta.

"Kada sam rodila Elizu, ljetovali smo isključivo u apartmanu na Pagu ili Krku. U inozemstvo smo otputovali kada je imala šest mjeseci i to je bio vikend na jezeru u Austriji. Hotelska soba bila je skučena, termini za obroke fiksni što s malim djetetom može biti problematično. Osim toga, kada roditelji s malom djecom putuju i odsjedaju u hotelima, stalno se brinu je li im dijete glasno, smeta li drugim gostima i godišnji se umjesto odmora vrlo lako pretvori u nešto što je naporno", objašnjava Rujana zbog čega je počela razmišljati o zamjeni domova.

Kada je njezina obitelj 2010. godine kupila staru, kamenu kuću na Hvaru, ova zaljubljenica u putovanja nije dugo razmišljala o tome da tu kući stavi na portal HomeExchange.

"Stvar funkcionira tako da se, ako imate svoju kuću ili stan, registrirate na stranicu HomeExchange i tako uđete u bazu korisnika koji žele zamijeniti svoj dom. Kada nađete neki smještaj koji vam se sviđa, šaljete upit i ako su vlasnici zainteresirani, jednostavno zamijenite domove. U kojem terminu i na koliko dugo, sve ovisi o dogovoru među vlasnicima", pojašnjava Rujana kako funkcionira HomeExchange.

Smještaj kao u vlastitoj kući

Jedan od prvih upita, kojeg je Rujana dobila za kuću u Starigradu, bio je upravo upit idejnog začetnika cijelog projekta, Amerikanca Eda Kushinsa. Rujani i njezinoj obitelji ponudio je smještaj u Kaliforniji, a Rujana ga je pristojno odbila ni ne znajući o kome se radi.

"Ed Kushins nije došao u moju kuću na Hvaru, ali je došao u Zagreb kako bismo dogovorili pokretanje i hrvatske verzije portala", priča Rujana.

Uključivanjem u HomeExchange Rujana je s obitelji počela putovati po cijelom svijetu uz značajno niže troškove i uz komfor vlastitog doma.

"Računica je vrlo jednostavna – smještaj u bilo kojem hotelu vani za moju obitelj koštao bi sigurno 100 eura dnevno, a uz to naravno idu i troškovi hrane po restoranima. Ovako smještaj uopće ne plaćamo, a kuhati možemo u vlastitoj kuhinji i to što god poželimo. Elizu i Lenarda gotovo na svakom putovanju u kući dočekaju i igračke, bicikli, a vrlo često vlasnici ostave i automobil na korištenje. S malom djecom to je vrlo važno", priča Rujana te napominje kako postoji čak 20.000 različitih ponuda na HomeExchangeu za obitelji s djecom. Za svoju kuću do sada je dobila oko 700 upita, a ona sama poslala ih je stotinjak.

"Dakle, nema više malih, skučenih hotelskih soba, koje samo na prospektima izgledaju veliko, već se na svakom putovanju osjećate kao da ste u vlastitoj kući i to bih istaknula kao najveću prednost putovanja s djecom preko HomeExchangea. No, za djecu je svakako važno i to što se vrlo lako socijaliziraju, upoznaju druge kulture, jezike... Sa svakog putovanja djeca se vrate s 'jezikom u uhu'. Kad ulazi u dućan u Italiji, Eliza već svima govori 'Buon giorno', a u Francuskoj 'Bon jour'. I stjuardese u avionima pozdravljaju na njihovom jeziku", smije se Rujana te dodaje kako njezina djeca od malih nogu imaju taj "međunarodni tač".

Putovanja po Europi i Americi

Eliza i Lenard obožavaju putovanja i to je za njih veliko uzbuđenje, a do sada su tako bili u Parizu, Provansi, Švicarskoj, Siciliji, a letjeli su i preko oceana. Bili su u New Yorku, a posjetili su i egzotični Barbados.

"Putovanje s djecom u neki velegrad poput New Yorka je vrlo stresno. No, Lenard je tada imao šest mjeseci pa sam ga mogla nositi i to nam je dosta olakšalo kretanje po gradu. Inače, u New Yorku je normalno da roditelji djecu vode na uzicama kako se ne bi izgubili u toj masi ljudi", prisjeća se Rujana.

Rujana Ljubić | Author: Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Kao i na svakom putovanju s djecom, i Rujani su se događale svakojake nezgode. Primjerice Eliza je u Švicarskoj jako udarila glavom o stol pa je noć provela u bolnici, no i to joj je ostalo u dobrom sjećanju jer su tamošnje bolnice veselo mjesto po kojem se liječnici kreću u romobilima. Na Barbadosu im je majmun pao na vjetrobransko staklo, a na povratku iz New Yorka Rujane i sina nije bilo na popisu putnika pa avion nije mogao poletjeti dok svima nije nađeno mjesto u njemu.

"Hrvati su još malo skeptični oko ustupanja vlastitog doma ili vikendice, no polagano se i to mijenja. Za ovakva putovanja, i to osobito s djecom u daleke destinacije svakako treba hrabrosti, no dobit je neprocjenjiva. Za djecu je to najbolja škola, doživljaj za oči i uši. Osim što su posjetili i vidjeli sadržaje, koje kod nas nikada ne bi vidjeli, poput interaktivnih muzeja s kitovima, dinosaurima, tehničkih muzeja, stekli su i nova poznanstva i prijateljstva", kaže Rujana te već planira iduća putovanja koja će Elizu i Lenarda zasigurno jako razveseliti – u Disneyland i Legoland.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.