Roditelji Kolumne roditelja 06. kolovoza 2013.

Obiteljski odmor kao vojna vježba

plaža
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ustajanje, doručak, mazanje, pakiranje, ulazak u vrući auto, vožnja, traženje parkinga, desant na plažu, nakon sat i pol skupljanje stvari, ulazak u vrući auto, vožnja, traženje parkinga, kuhanje, pranje suđa, zabavljanje mališana do popodnevnih sati, mazanje, pakiranje,... kada vam roditelji male djece kažu da su bili na odmoru, prihvatite to s velikom rezervom

Obiteljski odmor može biti naporan poput vojne vježbe. Zamislite tipičnu situaciju da ljetujete u apartmanu iz kojeg se morate voziti na plažu. Ustajanje, doručak, mazanje, pakiranje, ulazak u vrući auto, vožnja, traženje parkinga, desant na plažu, nakon sat i pol skupljanje stvari, ulazak u vrući auto, vožnja, traženje parkinga, kuhanje, pranje suđa, zabavljanje mališana do popodnevnih sati, mazanje, pakiranje, ulazak u vrući auto, vožnja, traženje parkinga, desant na plažu, nakon sat i pol skupljanje stvari, ulazak u vrući auto, vožnja, traženje parkinga, kuhanje, pranje suđa, spremanje na odlazak na sladoled... Jednom smo to probali – nakon tri dana mališani su nas molili da više ne idemo na kupanje. 

Jedan od načina da se tome doskoči je ljetovanje u sasvim malom, majušnom mistu, na najdaljem škoju, u kućici što bliže uvali s azurnim morem i mekim sabunom. Nema gužve, nema auta, nema odlazaka na plažu, samo skočite iz vrta u more, u zoru ili sumrak, po želji... Ali za to morate imati pomalo avanturistički duh i biti spremni na razna ograničenja: kruha ima samo u određeni sat, butiga nudi jednu vrstu mesa, ribe jok, blitva je uvela, omiljenog soka ili piva neće biti na policama, internet šteka, novine ne stižu, napon pada, trajekt ide jednom dnevno i vozi toliko dugo da se pitate kamo ste uopće krenuli, od pjevanja u crkvi naježite se od jeze, a o apoteci ni govora.

Bez obzira na to odabrali prvi ili drugi tip odmora (mi smo odabrali drugi – ili, točnije, on je odabrao nas), obiteljski uživajte u njemu. Ma kako bio dnevni raspored gust, ma kako se teško bilo izboriti za svaki obrok, ma koliko dugo skupljali milijardu sitnica nužnih za plažu, odmor je jedinstvena prilika da obitelj nešto zajedno proživi. Obilazak znamenitosti koje štiti UNESCO ili posjet susjednoj kamp kućici, izlet na gumenjaku ili sjedenje pod zvijezdama, učenje plivanja ili bacanje mreže migavice – sve su to prilike da se okupe članovi obitelji koji inače trče svaki za svojim poslovima, obavezama i aktivnostima, a potom će, zabilježene sveprisutnim smartphoneima, oblikovati obiteljsku povijest, zajedno s rođendanima, imendanima i vađenjima ježevih iglica iz stopala.  

Dakle, kada vam roditelji male djece kažu da su bili na odmoru, prihvatite to s velikom rezervom. Oni su zapravo izvršavali velik i važan zadatak za svoju djecu i čitavu familiju. Ali nemojte misliti da nisu imali vremena i za sebe. Između ostaloga, postoji ona široka vremenska margina između svakog izdisaja i udisaja kada mogu raditi što god žele. 

Sve o ljetovanju s djecom čitajte u specijalu Veselo i zdravo dječje ljeto!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.