Trudnoća 40 tjedana trudnoće: Pratite razvoj svog djeteta 31. ožujka 2021.

3. tjedan trudnoće: Putovanje zigote od jajovoda do maternice

trudnoća 3 tjedan zigota
Foto: Thinkstock

Powered by:

klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nakon ovulacije i oplodnje, putovanje oplođene jajne stanice, ili zigote, niz jajovod do maternice traje tri do pet dana. Zigota se za to vrijeme dijeli i u maternicu stiže kao blastocista – okrugla nakupina stanica koja izgleda poput loptice ispunjene tekućinom. Samo se na jednom mjestu na unutarnjoj stijenci blastociste nalazi zadebljanje. Od stanica koje tvore to zadebljanje nastat će embrij, dok će od vanjske stijenke blastociste nastati posteljica.

Zahvaljujući hormonu progesteronu, kojeg su jajnici počeli pojačano proizvoditi odmah nakon ovulacije, maternica je već spremna primiti oplođenu jajnu stanicu, koja bi u njoj trebala ostati sljedećih 38 tjedana. Blastocista se implantira, to jest ugnježđuje u sluznicu maternice i taj je proces završen ukupno 9 ili 10 dana od oplodnje.

test za trudnoću Možda te zanima... Rani simptomi trudnoće Trudnoća

Krvarenje može biti prvi znak trudnoće

Sada može, ali i ne mora, doći do takozvanog implantacijskog krvarenja, koje žene ponekad pobrkaju s menstruacijom. No implantacijsko krvarenje bi trebalo biti značajno slabije i zapravo je jedan od najranijih znakova trudnoće.

trbuh | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kod velikog broja žena, nakon oplodnje, odnosno tijekom usađivanja oplođene jajne stanice u zid maternice, dolazi do krvarenja različitog intenziteta koje se naziva implantacijskim krvarenjem, no krvarenje u ranoj trudnoći može biti i znak nekih komplikacija

Uskoro ćeš moći i službeno potvrditi trudnoću, jer se sada počinje lučiti hormon trudnoće hCG (humani korionski gonadotropin), kojeg očitava i test na trudnoću kojeg možete napraviti kod kuće.  

trbuh Možda te zanima... Implantacijsko krvarenje ili znak rizične trudnoće? Trudnoća

Tvoj termin bit će izračunat ovisno o prvom danu tvoje posljednje menstruacije. Začeće se događa oko dva tjedna od tog dana i tada se se uistinu možeš smatrati trudnom. U samo 40 kratkih tjedana, tvoja beba će narasti od veličine sićušnog makova zrna do veličine ogromne lubenice. 

MultiPlusCard Dječji klub namijenjen je trudnicama i roditeljima mališana. Za dobrodošlicu u MultiPlusCard Dječji klub dobivate KUPON s kojim u nekoj od prodavaonica Konzuma možete odabrati pakiranje Lumpi Premium pelena GRATIS te kupon s 15 % popusta na jedan Lumpi proizvod po izboru. Ostvarite super pogodnosti, popust za rođendanski poklon Vašeg mališana i štedite novac. Učlanite se u MultiPlusCard Dječji klub! Tu su najbolji proizvodi za malene, po cijenama koje donose uštede za velike.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.