Vrtić 13. svibnja 2024.

Dječja stomatologinja: 7 nježnih savjeta za odvikavanje od dude ili sisanja palca

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Odvikavanje od dude često nije lako, kao ni odvikavanje od sisanja prsta. No, u jednom trenutku mora doći i to – prije ili kasnije, na ovaj ili onaj način. Uvijek je bolje i lakše to napraviti – nježno.

Nekad dok su vrlo, vrlo mali i puno plaču, a baš ništa ne pomaže, mnogi roditelji posegnu za dudom varalicom, odnosno kako ju engleski jezik simbolično naziva „smirivalicom“. Mnogi su i protiv tog, pa se odupiru uopće koristiti dudu. A nekad dijete ne želi i odbija dudu, a roditelju u nekom trenutku dođe da preklinje bebu da primi dudu, samo da se malo smiri…

Možda te zanima... 'Moja 3-godišnjakinja još uvijek koristi dudu i ne osjećam se loše zbog toga' Vrtić

Neka djeca ne žele dudu, ili im se pak ne ponudi uopće duda, a instinkt za sisanjem je vrlo jak. Tada mnoga ta djeca posegnu za svojim prstićem. Sisanje palca može se tako odužiti još i više nego kad je duda u pitanju – jer palac je uvijek tu.

Niti jedno od ovog nije za osudu, naravno, jer mi to ne radimo! No, u nekom trenutku dođe i vrijeme za odvikavanje od dude ili prsta. Kao i svako odvikavanje, ni u ovom slučaju to nije lako. Kod nekih ide lakše, a kod nekih, uh, poprilično teško. Svako dijete ima svoj tempo… Ipak, stručnjaci će preporučiti da se dudu prestane koristiti u dobi od oko 12 mjeseci. Prerano?

Dječja zubarica dr. Fatina Shtivelman za portal Mother.ly rekla je da smatra kako bi sisanje dude ili palca moglo potencijalno dovesti do funkcionalnih ortodontskih problema kao što su pretjerano širenje prednjih zuba, otvoreni zagrizi i visoko zasvođeno nepce. Evo što ona obično preporuča svojim pacijentima koji žele pomoći svojoj djeci da se odviknu od dude ili sisanja palca/prsta.

7 nježnih savjeta za odvikavanje od dude ili sisanja palca

1. Smanji upotrebu

Smanjenje učestalosti te navike neizmjerno pomaže. Ako dijete koristi dudu ili siše palac dok ide spavati, trebalo bi tu naviku ukinuti. Kad polako smanjujemo ili prorjeđujemo tu naviku, s vremenom će biti lakše prestati. Ne mora to biti odmah, ali važno je smanjivati.

2. Pronađi pravu zamjenu

Zamjena dude ili palca drugim predmetom kao što je plišana životinja, mekana igračka, dekica, igračka za žvakanje ili slično može kroz neko vrijeme djetetu pružiti taj isti umirujući osjećaj. Može pomoći i maženje i čitanje priča kao ritual prije spavanja jer može djetetu pružiti taj osjećaj ugode, posebno onoj djeci koja traže više ugode i sigurnosti.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

3. Pozitivno potkrepljenje

Često je upravo ova metoda najbolja. Roditelji su skloni često govoriti "ne". No, istina je da pohvale i ohrabrenje zajedno s malim nagradama primjerenim dobi, mogu puno više pomoći riješiti se dude ili sisanja palca.

4. Skretanje pažnje

Nekoj je djeci lako skrenuti pažnju, pa im tako i promijeniti fokus i omogućiti im lakše zaborav dude ili palca. Dijete možeš zabaviti pjesmom, igračkom ili igrom i tako pokušati preusmjeriti pozornost s ove navike.

5. Rutine

Dosljednost i rutina jako su važni za djecu. Stvaranje i pridržavanje onoga što ne uključuje naviku dude ili palca može neizmjerno pomoći djetetu.

6. Timski rad

Važno je potaknuti otvorenu komunikaciju i uključiti dijete u proces. Na primjer, mama i tata mogu koristiti knjige i slikovnice kao primjer. Naravno, one u kojima likovi nemaju dude niti ne sišu palac. Također može se organizirati zabava za ispraćaj dude, a roditelj može pomoći svom djetetu da spakira svoju dudu kako bi je (naravno, ne doslovno) darovalo nekoj novoj bebi. Može to biti i neka životinja, ali je dijete vezano uz životinje.

7. Posjetite dječjeg stomatologa

Kada ništa drugo ne uspije, uvijek preostaje posjet zubaru koji može dati brojne savjete, i dati svoje mišljenje – pred djetetom.

Jer, naime, aktivno korištenje dude i dugotrajno sisanje palca može uistinu dovesti do nekih ili svih sljedećih problema:

Neusklađenost zuba: Dugotrajna navika će izbočiti gornje prednje zube i gurnuti donje zube unatrag, što stvara veliki prostor između gornjih i donjih zuba. Zbog toga je dijete sklonije ozljedi prednjih zuba kada se dogode nezgode.

Usko nepce: Ako se jezik gura prema dolje umjesto da bude u pravilnom položaju zbog loše navike, to može dovesti do uske gornje čeljusti i utjecati na pravilan razvoj nepca.

Problemi s govorom: Problemi s govorom i artikulacijom vidljivi su kod djece kada jezik nije u ispravnom položaju i također kada je prisutan otvoreni zagriz.

Zapamti - prijelazi mogu biti teški za sve nas (uključujući i odrasle), pa budi nježna s djetetom u tom razdoblju odvikavanja. Najvažnije je voditi računa o vlastitom emocionalnom i fizičkom blagostanju tijekom ovog razdoblja odvikavanja. Svako je dijete drugačije i možda će biti potrebno duže vremena ili drukčije metode da se pronađe ono što djeluje.

Možda te zanima... Treba li dijete odviknuti od dude varalice prije polaska u vrtić? Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.