Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 28. ožujka 2019.

Kako sam odviknula dijete od sisanja palca?

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Često i kronično sisanje palaca, prstiju ili dude može uzrokovati traumatske promjene dječjeg ugriza. Evo što je jednom djetetu pomoglo da prestane s tom navikom. Majka je podijelila svoje iskustvo za Parents.com

Otkad je moj sin Ian počeo sisati palac kao dijete, znala sam da će jednog dana morati prestati. Ipak, nisam žurila i odlučila sam ne prisiljavati ga. Uostalom, zašto ga lišiti njegove ugode, osim ako to nje potpuno nužno?

Pravo vrijeme za našeg dječaka pokazalo se u dobi od 8 godina. To je bilo kada je prvi put posjetio ortodonta i saznali smo da česta i kronična sisanja palca, prstiju ili dude mogu uzrokovati traumatske promjene njegovog ugriza. Dva najčešća problema su otvoreni zagriz i križni zagriz. Otvoreni zagriz (stražnji gornji i donji zubi dodiruju kod zagriza, a prednji ne, odnosno postoji razmak između njih.) može dovesti do poteškoća u govoru ili prehrani. Križni zagriz (pojedini donji zubi grizu preko gornjih, što je obrnuto od normalnog) može usporiti razvoj čeljusti i spustiti zube, kaže Robert Delarosa, dr.sc., dječji zubar u Baton Rougeu, Louisiana.

Možda te zanima... Duda je ipak bolja od sisanja palca? Vrtić

Između 10 i 15 posto 5-godišnjaka ima naviku sisanja prstiju ili palca, otkrili su istraživači. Poduzmi korake ako tvoje dijete ima 4 ili više godina, a stomatolog kaže da pokazuje znakove ugroženosti. "Ako dijete prestane sisati prije nego što mu izbiju trajni zubi, traumatske promjene mogu biti reverzibilne", kaže dr. Delarosa. Još jedna prednost, posebno u sezoni prehlade i gripe: čuvanje djetetovih ruku od usta može dovesti do manjeg broja bolesnih dana!

Kako smo pronašli pravu strategiju?

Ianov ortodont rekao je da bi prestanak sisanja palca mogao spasiti Iana (i naš bankovni račun) od aparatića za zube. Znajući sve to, moj je sin bio na putu za odvikavanje, ali je sumnjao da bi to mogao učiniti iz čiste volje. Ortodont je ponudio iznenađujuće rješenje: Posavjetujte se s profesionalcem od povjerenja. On nas je uputio u Lonnu Montgomery, bivšu zubnu higijeničarku koja je posjećuje djecu u njihovom domu kako bi im pomogla naučiti prestati sisati palac.

Utječu li duda i sisanje palca na govorne mane djeteta?

Montgomery je objasnila da joj je cilj prvog posjeta bio osigurati da se Ian ne osjeća prisiljenim. "Zašto misliš da bi bilo dobro da prestaneš sisati palac?", pitala ga je nježno dok je ležao sklupčan na kauču.

"Zbog aparatića", rekao je. Prije nego što je otišla, Montgomery nam je uručila popis zaliha: samoljepljivi elastični zavoj, tri velike sigurnosne igle i medicinsku traku. Bili smo zaintrigirani.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vratila se tri dana kasnije i pokazala nam što je sljedeće: Ian je deset noći spavao s medicinskom trakom oko palca i zavoj je bio lagano omotan oko njegove ruke. Stavili bismo velike sigurnosne igle na zavoj na tri različita mjesta - blizu njegovog zgloba, na njegovom laktu i na bicepsima - kako bi mu otežao stavljanje palca u usta. Tijekom dana, morao je samo imati omotan palac.

Montgomery je zamolio Iana da joj pokaže svoju sobu i brzo je pronašala ono što je tražila: veliku kutiju punu malih životinja - njih 63. "Ovo su tvoji okidači, zar ne?" Upitala ga je. Bez ikakvog poticaja, Ian je pregledao kutiju i podijelio životinje na dvije gomile: "plišance" i "na one zbog kojih želi sisati palac." Nisam imala pojma.

djeca sisanje palac Možda te zanima... 4 savjeta kako odviknuti dijete od sisanja palca Beba

Kasnije sam doznala od Montgomery da puno djece koja sišu palac imaju određeni osjećaj, objekt ili mjesto zbog kojeg žele više sisati.  Moj sin je također otkrio da su mu dvije od četiri deke na njegovom krevetu bile okidač za sisanje palca.

Uklanjanje ovih okidača bio je prvi veliki korak i sva sreća Ian se složio da su sve te igračke i dekice spremne za "odmor". Pomoglo nam je i to što smo mu obećali da će svakog jutra kad se probudi dobiti neko malo iznenađenje. (Montgomery nam je dala detalje).  Još smo mu naglasili da će za deset dana zaraditi veliku nagradu

beba sisanje palac palca Možda te zanima... Kako odučiti dijete od sisanja palca? Vrtić

I konačan kraj

Prve dvije noći Ian je bio ljut i razdražljiv, poput pušača koji prestaje pušiti. Ali treće noći, Ian se smirio. I on je volio svoja jutarnja sitna iznenađenja. Prošlo je tjedan dana i cijela obitelj se bojala da neće uspjeti, ali u roku deset dana Ian je odbacio tu naviku. 

"Misliš li da ćeš ponovno sisati palac?", upitala sam. On slegne ramenima. "Moja usta ga više ne žele."

Montgomery nije bio nimalo iznenađena. "Roditelji mi kažu, ne vidim kako se životna navika može eliminirati u samo deset noći. "Ali djeca jednostavno gube interes za taj palac. Kad ga pokušaju vratiti natrag, to je sad strano tijelo."

Da bi bio siguran, Ian je odlučio nastaviti nositi svoju noćnu vrpcu još dva mjeseca. Pitala sam Iana je li odustajanje bilo tako teško. "Da", rekao je. "Kako si onda uspio to učiniti?" pitala sam. "Ustrajnost", rekao je.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.