Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 31. srpnja 2018.

Roditelji na mobitelu: Kako utječu na ponašanje djece?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Djeca bez odgovarajuće potpore ili pažnje roditelja odrastaju frustrirana i hiperaktivna, pokazalo je istraživanje koju objavljuje časopis 'Paediatric Research'

Koliko je loše ako roditelji igraju igrice na mobitelu umjesto da gledaju kako njihova djeca grade kule u pijesku ili da ih ohrabruju dok se penju i ljuljaju na konopcu? Najnovije istraživanje pokazuje da ovaj tip ponašanja šteti odnosima roditelja i djeteta i vodi do problema u ponašanju kod djece.

Djeca bez odgovarajuće potpore ili pažnje roditelja odrastaju frustrirana i hiperaktivna, pokazalo je istraživanje koju objavljuje časopis "Paediatric Research". Oni se dure, cvile i imaju izljeve bijesa, upozoravaju istraživači nakon provedenog istraživanja tijekom kojeg su pratili ponašanje 181 para roditelja i njihove djece starosti do pet godina.

tata sin mobitel Možda te zanima... Dok su roditelji na mobitelu, djeca se osjećaju nebitno Roditelji

Tijekom šestomjesečnog razdoblja roditelji su izvještavali o svojoj upotrebi medija i opisivali ponašanje djece. U gotovo svim slučajevima vrijeme provedeno uz "spravice", čak i ako je bilo samo jednom dnevno, prekidalo je kvalitetnu komunikaciju roditelja i djeteta. I majke i očevi primijetili su kako su ovi prekidi utjecali na djetetovo ponašanje i povećali njihovu vlastitu razinu stresa.

Ovakve situacije predstavljaju raširenu realnost života u 21. stoljeću. Roditelji su se naviknuli okrenuti elektroničkim sredstvima kako bi "napravili pauzu" pa tako, primjerice, američki roditelji provedu najmanje devet sati dnevno gledajući televiziju ili surfajući na računalu, tabletu ili pametnom telefonu.

ispad bijesa, temper tantrum, plač, dijete Možda te zanima... Savjet stručnjaka: Što napraviti kad dijete ima ispad bijesa? Vrtić

Ako su još k tome roditelji nezadovoljni svojom obiteljskom situacijom ili društvenim životom, još se više priklanjaju digitalnoj tehnologiji, dodatnim igricama i sl. Neki roditelji koriste 'gadgete' kako bi se 'odmaknuli' od djece, čak i ako ona mole za njihovu pažnju. "Izravan kontakt i komunikacija s djetetom mora biti u središtu", navodi se u studiji.

Istraživači predlažu da se odvoji određeno vrijeme tijekom kojega se neće koristiti gadgeti te predlažu roditeljima da u parku radije koriste novine nego mobitel, jer prema njihovim saznanjima to manje narušava odnose s djecom nego li razgovori ili surfanje po mobitelu.

Možda te zanima... YouTube ipak nije edukativan za djecu mlađu od dvije godine Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.