Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 26. lipnja 2018.

YouTube ipak nije edukativan za djecu mlađu od dvije godine

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelji mogu sigurno uvoditi digitalne medije djeci od 18 mjeseci s naglaskom na pažljiv odabir sadržaja

Svaki roditelj se našao u situaciji kad je maleno dijete htjelo mobitel ili tablet na kojemu će moći pogledati svoj omiljeni crtić, a najčešće se gleda kanal YouTube jer na njemu se nalazi baš sve. Tako roditelj dobiva svojih petnaest minuta mira, a dijete je zadovoljno i mirno dok uživa u omiljenim pjesmicama ili crtiću. 

Zadnjih desetljeća dječji programi se jako razvijaju, a mogućnost izbora postaje sve veća. S razvojem Interneta produkcija je postala još i jeftinija, što znači da skoro bilo tko može staviti sadržaj na različite platforme i kanale.

Možda te zanima... Sprječavaju li TV i mobiteli zaista učenje jezika i govora? Vrtić

Znanost dokazala da YouTube ne pomaže razvoju mozga

Nedavno istraživanje pokazalo je da djeca u dobi od 6 do 24 mjeseca vole gledati YouTube, ali ne nauče ništa od toga što vide. Istraživanje je napravljeno na malom uzorku, sudjelovalo je 55. djece u Indiji, proučavali su njihovo ponašanje ispred ekrana i uspoređivali ga s emotivnim i mentalnim razvojem.

Bebe u dobi od šest mjeseci bile su fascinirane glazbom i bojama u videima, a u dobi od 18 mjeseci mogle su koristiti gumbe na gadgetima, uključivati i isključivati i prelaziti na sljedeći sadržaj. No, istraživanje je pokazalo da su u rijetkim slučajevima djeca učila nove riječi, to su činili jedino kada su roditelji bili uz njih i gledali sadržaj s njima

Što potvrđuje nedavne smjernice za roditelje u kojima se preporučuje da roditelji djece od 18 do 24 mjeseca, koji žele uvesti digitalnu tehnologiju u dječji život, trebaju odabrati kvalitetan sadržaj te ga gledati sa svojom djecom da bi im pomogli da razumiju ono što vide.

televizija televizor Možda te zanima... Do 7. godine dijete će provesti cijelu jednu godinu ispred ekrana Vrtić

Ograničenje gledanja važno je za djecu

Dozvoljavanje djetetu da gleda TV ili različite programe na pametnom mobitelu neće biti štetno sve dok postoje granice. Znamo da je za dječji razvoj važno provoditi što više vremena vani i s obitelji. Kad dijete koristi tehnologiju važno je imati na umu neke smjernice:

  • Odaberite kvalitetne programe
  • Ograničite vrijeme gledanja
  • Programi trebaju prilagođeni njihovoj dobi i razvoju

Prema preporukama Američke pedijatrijske organizacije za korištenje medija u obitelji, roditelji mogu sigurno uvoditi digitalne medije djeci od 18 mjeseci (s naglaskom na pažljiv odabir sadržaja), a čak i ranije ako je riječ o aktivnostima usmjerenima na stvaranje ili održavanje odnosa s drugim ljudima, poput komunikacije putem video poziva s članovima obitelji.

dijete igranje igrica televizija mediji Možda te zanima... Naučite dijete kako razlikovati televiziju i stvarnost Vrtić

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.