Roditelji Sretna mama 12. svibnja 2018.

11 pozitivnih roditeljskih tehnika za isprobati prije doručka

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kate Orson, instruktorica roditeljstva i autorica bestselera o odgoju djece, podijelila je pozitivne roditeljske tehnike koje bi mame i tate trebali prakticirati ujutro za bolji i ljepši početak dana

Svi imamo takva jutra - kada se dijete probudi ranije nego što ste očekivali, kada ste unatoč ranijem buđenju u velikoj žurbi, kada pronađete praznu kutiju sa žitaricama koju ste zaboravili baciti, kada je oko vas pravi mali cirkus i kada čak ni punđa na kosi ne surađuje s vama. Tih dana, pozitivni roditeljski stav može se činiti kao popriličan izazov. S druge strane, tih dana vam je pozitivni stav ono što najviše trebate

Možda te zanima... Neka vas djeca "uhvate" u ovim pozitivnim stvarima Roditelji

"Pozitivno roditeljstvo je najbolji način za započinjanje teški jutra jer se radi o 'ulagačkom' roditeljstvu", govori Kate Orson, instruktorica roditeljstva i autorica bestselera 'Tears Heal: How to Listen to Our Children' te dodaje kako je upravo ulaganje ono što produbljuje naš odnos s djetetom, poboljšava ga i čini buduća jutra jednostavnijima. Jer, pozitivni duh može čak i najluđa jutra pretvoriti u najbolje dane!

Ona je podijelila nekoliko pozitivnih roditeljskih tehnika koje mogu pomoći u jednostavnijim jutrima i ljepšem početku dana

1. Recite 'Danas će biti super dan!': Iako zvuči potpuno suludo ako vam je dan započeo teško, istraživanja pokazuju kako pozitivno razmišljanje zbilja ima moć promijeniti vaš dan. Dodatna prednost: Optimizam također može poboljšati vaše vještine, a i naši mališani će osjetiti tu pozitivnost. 

Možda te zanima... 5 savjeta Montessori učiteljice za lakšu svakodnevicu s djecom Vrtić

2. Zagrlite djecu: Topao, poseban osjećaj koji dobivamo od dobrog zagrljaja nije samo u našim mislima. Istraživanja su pokazala kako zbog zagrljaja otpuštamo oksitocin, tzv. hormon ljubavi, a koji je bolji način od ljubavi za otklanjanje lošeg raspoloženja?

Kako zagrljaji pomažu djetetu sada, ali i u budućnosti?

3. Upalite glazbu, a ne televiziju: "Kako bi jutra započeli najbolje što možete, zaboravite na televiziju pa čak i kad je ona upaljena samo u pozadini", objašnjava Kate. Stručnjaci vjeruju kako glazba može 'otjerati' tjeskobu i depresiju dok je televizija povezana s hiperaktivnošću. Kako bi započeli dan u pravom 'tonu' - upalite radio, a 'sliku' sačuvajte za kasnije.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

4. Uživajte s djecom u kratkim improviziranim trenucima: Jedan od najboljih načina za bolji početak dana je provođenje 10 minuta u igri s djetetom. Iako se druženje s djetetom ne čini kao dobra ideja kad se toliko žurite izaći iz kuće - zapravo vam pomaže u tome. Kad su djeca sretna i osjećaju se blisko s vama, više će surađivati i odgovarati na vaše zahtjeve. 

sretna djeca Možda te zanima... Uspomene iz djetinjstva utječu na to je li dijete optimist ili pesimist Vrtić

5. Koristite vizualnu listu provjere kako bi potaknuli postignuće: "Važan dio pozitivnog roditeljstva je osnaživanje djece, a liste provjera su odličan način za to, čak i za malu djecu koja ne znaju čitati", savjetuje instruktorica. Koristite li vizualne rasporede ili liste koje označujete kvačicama, učite djecu prednostima rutine, ali i samoprocjeni njihovih sposobnosti te ih na zabavan način potičete na izvršavanje obaveza. 

5 razloga zašto je rutina važna za malu i veliku djecu

6. Ponudite dvije ili tri opcije za njihovu odjeću: Još jedan dobar način kojim pomažete djeci i osnažujete ih je davanje samostalnosti kad je u pitanju odabir odjevne kombinacije. Ako želite biti sigurni da su kombinacije prikladne za vremenske ili druge uvjete, ponudite djetetu barem dvije ili tri opcije između kojih može samo izabrati. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

7. Ako dijete ne surađuje, zakoračite korak unatrag i promijenite fokus na način da pronađete nešto čemu se možete smijati: Situacija u kojoj djeca ne surađuju jako brzo može eskalirati iz loše u još lošiju ako primijete porast nervoze. Kako bi se tome suprotstavili, pronađite razlog za smijeh! "Primjerice, ako se vaš trogodišnjak ne želi odjenuti, tada vi to pokušajte učiniti na zabavan način s čarapama na rukama i hlačama na glavi. Zatim se ponašajte zbunjeno kao da ne znate kako se obući pravilno. Takva vrsta igre brzo će promijeniti ponašanje vašeg djeteta iz tvrdoglavog u surađivačko", govori.

Možda te zanima... 9 zabavnih reakcija na loše navike djeteta Vrtić

8. Dopustite djeci da imaju tihe trenutke sa svojim mislima: Umjesto da sve uvodite od jednog zadatka do drugog, dopustite djeci trenutke tišine. "Iako to neće dovesti do razine duboke meditacije, istraživanja su pokazala kako jednostavni trenuci razmišljanja imaju velike prednosti za razvoj uma", objašnjava. 

9. Govorite pozitivne potvrde u ogledalo: Nakon pranja zubiju ili češljanja kose, uvedite naviku recitiranja motivirajućih fraza ili mantri u ogledalo zajedno s djecom. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

10. Koristite riječi pohvale umjesto samog postavljanja zahtjeva ili govorenja obaveza: Nama se odijevanje čini kao najjednostavnija stvar na svijetu, ali jednom dvogodišnjaku - to je ogromno postignuće. Svako jutro, čak i na ona najužurbanija, izdvojite nekoliko trenutaka i pohvalite dijete nakon obavljenog zadatka. "Iskrena i originalna pohvala može uvelike povećati djetetovu motivaciju", govori Kate. 

12 roditeljskih fraza koje olakšavaju razgovor s djecom

11. Okupite cijelu obitelj i ohrabrite jedni druge (čak i kad se radi o jako kratkom trenutku): Prije nego li započnete dan koji će vas sve odvesti u tisuću različitih smjerova, izdvojite nekoliko trenutaka, okupite se i podijelite riječi podrške jedni s drugima. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.

Vezani članci